В Русе започна националният турнир по шахмат за хора с увреждания

0

Заместник областният управител на Русе Синан Хебибов откри първия по рода си турнир по шахмат за хора с увреждания.

Надпреварата претендира да е от национален мащаб, тъй като в нея участват състезатели освен от Русе и от други населени места в страната. Сред тях са София и Силистра. Участниците са общо 21. На състезанието присъстват и три деца от ОУ „Олимпи Панов“, като целта e те от ранна детска възраст да бъдат запознати с проблемите пред лицата с увреждания. Турнирът ще се проведе по швейцарската система, т.е. в пет кръга по 25 минути на човек.

„Очаквам в бъдеще подобен род дейности да се случват по-често, защото те спомагат за засилване на връзката с останалата част от обществото. Вярвам, че това е правилният начин. Успех и заедно напред!“, каза Синан Хебибов. Също така той пожела на състезателите късмет и винаги да вземат правилните решения. Не на последно място Хебибов увери хората с увреждания, че винаги могат да намерят подкрепа в ръководството на Областна администрация – Русе и от там са готови да им съдействат за всяка подобна инициатива. „Продължавайте да сте с несломима воля и нека желанието за промяна във Вас да не стихва и за момент. Благодаря ви за усилията!“, заяви още Хебибов. Той връчи и грамоти на всеки един от организаторите на мероприятието – председателят на Спортен клуб „Олимп – спортът е равнопоставен“ Георги Гаев, Ростислав Раев, който е ръководител на шахматен клуб „Пристис“, както и на Росица Маринова, председател на Регионалната организация на слепите в област Русе.

На събитието присъстваха още заместник-кметът по комунални дейности на Община Русе Димитър Недев, Лъчезар Иванов също от Община Русе, областният координатор към Министерството на младежта и спорта Елеонора Гурбанова, както и Александър Русев, по-известен като Скури. Димитър Недев пожела на състезателите бодрост и обеща също да съдейства за решаването на поне част от проблемите на хората с увреждания. „Спортът ни прави равнопоставени, без значение на физическото състояние.“, добави още заместник-кметът.

На Синан Хебибов се падна честта да даде начало на надпреварата, като направи символичния първи ход на днешния турнир. Заместник областният управител се оказа и страстен любител на шаха, като той не крие, че в малкото си свободно време обича да играе тази древна игра.

По-късно през деня ще станат ясни имената на победителите. Те ще бъдат наградени лично от заместник областния управител Синан Хебибов. Припомняме, че инициативата е под патронажа на областния управител Борислав Българинов и медалите за призьорите са осигурени от него.

Състезанието се провежда в хотел „Сити рай“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари