В Русе уличиха кандидат-депутат в нарушение, съставят му акт

1
Надлепването на плакати се извършило от Стефан Бояджиев, кандидат за депутат от листата на ПП “Българска социалдемокрация – Евролевица“
Надлепването на плакати се извършило от Стефан Бояджиев, кандидат за депутат от листата на ПП “Българска социалдемокрация – Евролевица“ Снимка: БГНЕС / Архив

Кандидат за депутат е извършил нарушение на Изборния кодекс, констатира Районната избирателна комисия-Русе

 Това е установено след сигнал от ОП“Русе арт“ и постановление на прокурор от Районна прокуратура-Русе, предаде Русе Медиа. 

Според документите на 24, 25 и 26 октомври 2021 г. 3-те екипа от предприятието, които извършват услуга по разлепване на предизборни плакати на определените със заповед места, са установили унищожени и накъсани поставени легитимно материали. Надлепени са плакати на 4 организации и поименно посочени лица-кандидати.

Към сигнала са приложени снимков и видеоматериал от видеонаблюдението на Община Русе, като цветните снимки отразяват положението на пет места в гр.Русе – от дата 24 октомври (предходно състояние на залепени плакати) и от 25 октомври (след надлепване). Видеоматериалът съдържа записани кадри от 14 камери, на 14 различни места с поставени тристенни табла, като на кадъра от 25 октомври от 4:58 ч е видно, че надлепването се извършва от Стефан Анков Бояджиев.

Относно надлепването на плакати по бул. „Борисова“ до сладкарница „Неделя“ на 26 октомври е постъпило и писмено изявление от физическо лице – Илия Илиев, очевидец на това надлепване, извършвано от Стефан Анков Бояджиев.

РИК – Русе констатира, че посочените агитационни материали действително са поставени на посочените места в града, както и че Стефан Анков Бояджиев е кандидат за народен представител с листата на ПП“Българска социалдемокрация – Евролевица“.

Приложеният снимков и видеоматериал безспорно сочат извършване на действия по надлепване на плакати върху предходни поставени такива, което съставлява нарушение на забраната по чл. 183, ал.5 ИК, тъй като заличават вече поставени агитационни материали. Съгласно цитирания текст се забранява унищожаването и заличаването на агитационни материали до края на изборния ден, които са били поставени по определения в кодекса ред.

РИК – Русе счита, че посочените в сигнала и постановлението на прокурора от Районна прокуратура агитационни материали са в нарушение на чл. 183 ал. 5 от ИК, поради което председателят на РИК Русе следва да състави акт на лицето Стефан Бояджиев, кандидат за народен представител, а кметът трябва да премахне агитационните материали, поставени в нарушение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари