В Русе ще правят безплатни мамографии в Световния ден за борба с рака

4
В УМБАЛ "Медика" ще преглеждат жени над 50-годишна възраст с предварително записан час
В УМБАЛ "Медика" ще преглеждат жени над 50-годишна възраст с предварително записан час Снимка: УМБАЛ "Медика"

В УМБАЛ "Медика" ще преглеждат жени над 50-годишна възраст с предварително записан час

На 4-ти февруари Лечебни заведения „Медика“ ще извършат безплатни мамографии по повод Световния ден за борба с рака. Изследванията целят ранна диагностика на коварното заболяване, защото тя е ключът към успешното му лечение, съобщават от болницата в Русе.

От скрининговата кампания могат да се възползват жени над 50-годишна възраст с предварително записване на час на тел. 0888 93 87 67. Изследванията ще се извършат на 04.02.2024 година /неделя/ в отделение по Образна диагностика на третия етаж в сградата на УМБАЛ "Медика". Мамографията е особено препоръчителна и за жени над 70-годишна възраст, тъй като те не попадат в националните скринингови програми за рак на гърдата и често при тях заболяването се установява в напреднал стадий. Ранната и качествена диагностика много зависи от компетенциите на лекаря и от това с каква апаратура се прави.

В русенската болница изследването се извършва с ново поколение дигитален мамограф на марката Siemens. Апаратът подсигурява отлично качеството на образа, работи с ниска доза рентгеново лъчение и дава възможност за биопсия по време на самото изследване. Мамографията е единственият международно сертифициран метод за диагностика на рак на гърдата в много ранен стадий. С изследването може да се установи образувание в млечната жлеза (рак на гърдата) под 8 мм. Рентгенографията на млечните жлези може да бъде профилактична за жени над 50-годишна възраст.

Скринингова мамография от 40 до 50 години се прави само при рискова група пациенти: с фамилна обремененост, на хормонозаместваща терапия и с предходни операции на млечната жлеза. До 40-годишна възраст мамографско изследване се извършва само след назначение от мамолог, поради спецификата на млечната жлеза в млада възраст. След анализ на резултатите от специалист е възможно пациентът да бъде насочен за допълнителни изследвания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    Милена
    След 50 години е силно препоръчително всяка жена поне веднъж годишно да си прави изследване на мамограф, така че едва ли има лекар, който ще каже на жена над 50, че си е направила такова изследване, освен ако не го прави през месец-два. Аз съм много доволна, че правят такава скринингова кампания в Медика, защото иначе отлагам, забравям, а така като видя дата и възможност, се възползвам. Браво на болницата!
  • -4
    3
    Ха
    На мен докторът ми се скара след като му занесох резултатите. Каза ми, че е по вредно да си направеш мамография без направление (т.е. без да има нужда) отколкото да не се изследваш. Вредно е наистина....
  • 4
    2
    Бай Чеп
    Намирисва ми на дискриминация! Защо само жени? Един DJ от Пловдив съди държавата и съда отсъди, че и мъже имат право на лечение, съответно и на профилактика!
  • 14
    1
    Величка
    Живи и здрави да са, защото миналата година смених личния и новия не ме прати на мамограф. Тъкмо се чудех на платено ли да ходя и колко ще ми струва.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари