В Русе караме по най-лошите пътища на България

0
Делът на пътищата в добро е едва 17%
Делът на пътищата в добро е едва 17%

В област Сливен могат да се похвалят, че карат автомобилите си по най-здравите пътища, които са част от републиканската пътна мрежа, сочат данни на АПИ, цитирани в анализа „Регионални профили-2017” на ИПИ.

Там с добро качество е настилката са цели 72% от държавните шосета. Основната причина за високия показател е преминаващата през района най-нова част от автомагистрала „Тракия” и изградените и обновени пътни връзки към нея. Делът на аутобаните и първокласните шосета в областта е 22% при 18,6% средно за страната, пише Монитор.

На другия полюс е област Русе, където могат да отчетат единствено голям трафик по републиканските шосета основно от крайдунавския град към турската граница.

Делът на държавните автомобилни пътища в добро състояние в тази част на България е едва 17,7 на сто или почти 2,4 пъти по-малко отколкото средното ниво на показателя за страната, сочи още статистиката. Делът на първокласните пътища в района е висок - 21,5%, но няма автомагистрала. Едва наскоро бяха разработени варианти на идейни проекти за аутобан свързващ Русе с Велико Търново и респективно, все още не стигналата до Старата столица автомагистралаХемус”.

На второ и трето място по добро качество на асфалта с по 56% от държавните шосета са областите Шумен и Стара Загора. Първата, защото там продължава довършването от източна посока на „Хемус”, а другата основно заради преминаващата през „Тракия”.

Четвърта обаче с 55% е област Смолян,

където не са и помирисвали магистрала или първокласен път, а и няма планове това скоро да стане. Същото в известна степен се отнася и за област Силистра, която заедно с Кюстендил с по 53% читави шосета също е в „топ 6” с дял от над 50% пътна настилка с добро качество. През най-източния ни крайдунавски район преминава само един първокласен път, свързващ Силистра с Шумен. През Кюстендилска област преминава обаче готовата част от автомагистрала „Струма”.

Освен област Русе с дял под 30% дял на добри държавни шосета са още 4 района - Враца, Велико Търново, Разград и Монтана, през които засега не минава автомагистрала или скоростен път. Във Врачанско и Великотърновско едва по една четвърт от републиканските пътища са с добро качество на настилката, а в областите Монтана и Разград - по 28%.

Състоянието на държавните пътища в Софийска област също не е в цветущо състояние и делът на тези с качествена настилка е едва 36%. В 21 области на България настилката под половината от републиканската пътна мрежа е с добра настилка. Така от около 20 000 км държавни шосета, 42% или към 8400 км са с настилка с добро качество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари