МРРБ: Магистрала "Хемус" ще бъде завършена най-рано след 5 години

0
Комисия решава за инхаус договорите за аутобана до 30 септември
Комисия решава за инхаус договорите за аутобана до 30 септември Снимка: Фейсбук

Комисия решава за инхаус договорите за аутобана до 30 септември

МагистралаХемус”, която свързва София и Варна, ще бъде завършена най-рано след пет години, прогнозираха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщава “Труд news”.

Оптимистичната цел е АМ “Хемус” да бъде изградена през 2028-2029 г.”, обясниха от ведомството.

За да се случи това обаче, първо трябва да е ясно как ще бъдат узаконени инхаус договорите между официалния изпълнител на проекта за довършване на магистралата - държавната компания “Автомагистрали” ЕАД, и фирмите, които са сключили договори с нея за доставка на строителни материали и техника. Затова министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е подписал заповед за сформиране на работна комисия, която трябва да предложи варианти за решаване на казуса с инхаус договорите. Срокът, в който комисията трябва да предложи варианти за решаване на въпроса, така че да продължи изграждането на магистралата, което е почти блокирано през последните две години, е до 30 септември, а “възможните решения ще бъдат оповестени публично през есента”, посочват от МРРБ.

Преди време министър Цеков обяви, че промените “не са особено сложни”, а през есента ще бъде възможно да продължи работата по аутобана.

Към момента темпът на изграждане в първите три лота на магистралата (лотове 1, 2 и 3), чието строителство е най-напреднало, се извършва с намалени темпове, признават от регионалното министерство, като причината е липсата на възлагане заради неизчистените въпроси относно инхаус договорите.

Общата дължина на лотовете 1, 2 и 3 е 53 километра, като трасето им започва от местността “Боаза” и завършва при връзката с второкласния път Плевен - Ловеч. Към момента участъкът на лот 1 с дължина 15,7 км, е изграден на 70 процента, а през февруари тази година от МРРБ увериха, че отсечката ще бъде готова до края на годината.

Към момента се очаква и трите лота да са завършени през 2024 г. Лот 2, който е с дължина от 19,1 км, е изграден на около 24 на сто, а участък 3 с дължина от 17,1 км е изграден на 49 на сто. Почти същото беше изпълнението по отсечките и през пролетта.

Препроектират отсечките за по-голяма безопасност

Лот 4 от бъдещото трасе на магистралаХемус” ще бъде разделен на етапи, за да се ускори изграждането на отсечката, обясниха от МРРБ. Трасето е с дължина от 28,2 километра. На участъка е премахнато извършеното незаконно строителство от изпълнителя и е възстановено първоначалното състояние до ниво терен.

Общата дължина на лотовете 4, 5 и 6, които започват от пресичането с пътя Плевен - Ловеч и продължават до връзката с първокласния път Русе - Велико Търново, е 84,1 километра. От МРРБ обясниха, че за лотовете 4, 5 и 6 е необходимо извършване на препроектиране, тъй като одитът за пътна безопасност е показал, че техническият проект трябва да бъде променен.

Последните три участъка - 7, 8 и 9, са от пресичането с пътя Русе - Велико Търново до пътен възел “Буховци”. Общата дължина на тези лотове е близо 88 км. “Поради преминаване на трасето на участък 7 през зони с геодинамични процеси, а на участък 8 през територията на ловно стопанство “Черни Лом”, складове с взривни материали и кариера за разработване на подземни богатства, е необходимо изместване на трасето. Това ще доведе до нови екологични процедури и допълнително забавяне на стартирането на строителството”, обясниха от МРРБ.

На участък 9 извършват отчуждителни процедури, като се очаква издаване на разрешение за строеж в началото на 2024 г., допълниха от регионалното министерство.

Цената на магистралата нараства с 600 млн. лв.

Строителните материали от 2018 г. насам са поскъпнали двойно, нарастват разходите за наемане на строителна техника и за заплати.

С 600 млн. лв. по-скъпо ще струва доизграждането на магистралаХемус” заради споровете около инхаус договорите, спрени още по времето на служебния кабинет на Стефан Янев, когато министър на регионалното развитие беше Виолета Комитова. Именно тя спря контрактите, които сега вероятно ще бъдат реализирани, но с оскъпяване в размер на около 25 на сто, което е близо 600 млн. лв. допълнително.

Първоначалните предварителни анализи за размера на допълнително необходимите средства за довършване на строителството на АМ “Хемус” са направени на база на механизма по прилагане на формулата за индексация, която е част от “Методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация”, приета през септември 2022 г., както и съобразно спецификата на договорните условия, като е отразено влиянието на инфлационните процеси върху икономическата обстановка в страната. Очакваме работната група да направи точните разчети. Доплащането ще се индексира съгласно разработената методика”, отговориха от строителното министерство.

От ведомството уточниха, че стойността на договора, по който доизграждат магистралаХемус” от местността “Боаза” до Велико Търново, е 1,911 млрд. лв. Размерът на платените аванси е 663 млн. лв. Стойността на договора за изграждане на участъка от АМ “Хемус” между Велико Търново и пътен възел “Буховци” е 1,380 млрд. лв. Платените по него аванси са на стойност 473 млн. лв.

Междувременно строителните материали от 2018 г. насам са поскъпнали двойно, а 55 на сто от себестойността на изграждането на един път зависи именно от цената на строителните материали. Основните строителни материали, необходими за изпълнение на инфраструктурните проекти, са асфалтови смеси, бетонови смеси, армировъчна и строителна стомана, скални материали, при които е отчетено поскъпване. Сред другите фактори, които имат значение за крайната цена, са транспортните разходи за доставка на материали, наем на техника и повишаването на разходите за труд вследствие на инфлацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Балканеца
    В република Чалгария това е положението.
  • 5
    1
    До
    Правилно е да се напише, че магистралата ще бъде завършена ДО 500 години.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари