В Плевен откриха паметна плоча на български стоматолог, създал пастата "Лакалут"

3
Паметната плоча е поставена на входа на сградата на бившата Стоматология в града
Паметната плоча е поставена на входа на сградата на бившата Стоматология в града Снимка: БТА

Д-р Маргарит Маргаритов патентова пастата "Лакалут" в Германия

В Плевен днес бе открита паметна плоча на д-р Маргарит Маргаритов, създател на пастата за зъби "Лакалут".

Паметната плоча е поставена на входа на сградата на бившата Стоматология в града, съобщи БТА.

Честта да открият паметния знак имаха проф. Христо Кисьов и д-р Поля Петева, председател на Районната колегия (РС) на Българския зъболекарски съюз (БЗС). Сред уважилите събитието бяха председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев, заместник-кметът Милен Яков, директорът на Районната здравноосигурителна каса доц. д-р Пенка Костадинова, стоматолози и граждани.

Д-р Петева припомни значими моменти от биографията на д-р Маргаритов и благодари на всички институции и граждани, помогнали за поставянето на паметната плоча.

"Трябва да работим всички заедно, така както е работил д-р Маргаритов, за българската стоматология", каза проф. Кисьов.

Д-р Маргарит Маргаритов е роден 17 февруари 1913 г. в Плевен. Завършва Факултета по стоматология на Истанбулския университет. Полага приравнителен изпит пред Висш медицински съвет в София и получава правото да практикува в България. През учебната 1941/1942 г. специализира в Медицинския университет на Мюнхенския университет, специалност "Челюстно-лицева хирургия". За да може да се издържа, започва работа в зъболекарска практика в Мюнхен. Там защитава научна работа на тема "Профилактика и терапевтична стойност на средството за устна хигиена Лакалут" и получава докторска степен.

Патентова пастата "Лакалут" в Германия, но според германското законодателство срокът на патента е 18 години. Загубва го поради невъзможността да го продължи по-късно в България. В края на 1943 г. д-р Маргаритов се завръща и работи в България. Автор е на монографии, научни статии и доклади. Починал е на 26 декември 1978 г. в София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари