В петък започва предизборната кампания, срокът за регистрация на листите изтече

0
За разлика от 45-тото Народно събрание, в следващото „Има такъв народ” са готови за кабинет
За разлика от 45-тото Народно събрание, в следващото „Има такъв народ” са готови за кабинет Видео: NOVA

От „Има такъв народ” изненадващо обявиха, че ще опитат да съставят правителство

Изтече и последният срок за регистрация на листите с кандидат- депутати. Този петък започва и официалната предизборна кампания. А от партия „Има такъв народ” изненадващо обявиха, че този път ще се опитат да съставят правителство, предава NOVA

Часове преди изтичане на крайния срок, листите си регистрираха "Изправи се мутри вън", Движението за права и свободи и от „Демократична България” - всички те с надеждата за по-добри резултатите на вота на 11 юли.

Според председателя на 45-тото Народно събрание Ива Митева, ако резултатите от изборите се повторят с тези от 4 април, този път от „Има такъв народ” ще се опита да сформира правителство. Митева обаче запази мълчание за това кои са потенциалните коалиционни партньори на партията, но заявки за това вече има.

За разлика от 45-тото Народно събрание, в следващото „Има такъв народ” са готови за кабинет.

„Моето дълбоко вътрешно убеждение е, че ще се опитаме да направим правителство този път. Ако правите нещо, трябва да имате един добър партньор и да може да разчитате на думата му”, смята Митева. Отказа на Слави Трифонов да се кандидатира отново за депутат тя определи като достойно поведение.

А в последния възможен ден листите си регистрираха и от коалиция „Изправи се Мутри вън”.

„Сигурна съм, че мнозинството на почтените, създадено от формациите на протеста, ще излъчи правителство. Такива са и очакванията на българските граждани, хората искат почтена власт”, смята Мая Манолова.

Тя тръгва към изборите с амбицията коалицията да заеме 4-то място в национален мащаб.

„Нашите цели в голямата си част съвпадат с тези на „Демократична България” и „Има такъв народ” - в искането за истинска съдебна реформа, върховенство на правото, свобода на медиите, демокрация. Така че това са нашите естествени партньори”, обясни тя.

От „Демократична България” пък са готови на коалиции, които могат да съставят  правителство на промяната.

„Нашата червена линия включва партиите на статуквото - ГЕРБ, ДПС, БСП. С тях не може да направим коалиция, не може и да подкрепим правителство. „Българските патриоти” не бяха в парламента и не очаквам да бъдат. Те са отвъд червената линия”, заяви Христо Иванов.

Движението за права и свободи ще се бори за мястото на трета политическа сила в парламента. Според кмета на Кърджали Хасан Азис посещението на Мустафа Карадайъ в Турция е било знак на добросъседство между двете страни, а не търсене на подкрепа.

„Ние не разговаряме с нито една държава да помага за изборите. Ако сме поставили въпрос, той е бил за създаване на една добра организация, за един нормален процес”, обясни той.

Според Хасан Азис след вота на 11 юли ще стане ясно дали и как ще се отразят санкциите на закона „Магнитски” върху резултата на ДПС.

„Нашата работа е да се представим най-добре на изборите. Как ще се отрази едно или друго политическо явление, е въпрос, който ще видим след изборите”, смята той.

В социалните мрежи лидерът на "Има такъв народ" излезе с пост, след като отказът му да бъде депутат предизвика коментарите на социолози. Трифонов написа, че „искрено благодари и на социологическите агенции, въпреки че не са познали нищо на предишните избори”. И допълва, че очаква сега решението му да бъде посочено като причина за спад на доверието към партията. Истината обаче щяла да стане ясна в нощта на изборите. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари