В Перник влиза в сила бедствено положение

0
Жителите на общината ще имат все по-малко течаща вода на разположение
Жителите на общината ще имат все по-малко течаща вода на разположение

В Община Перник от утре влиза в сила бедствено положение заради кризата с водата, съобщи БНР.

Това бе решено преди дни на извънредно заседание на Кризисния щаб в града.

Досега жителите на общината имаха достъп до течаща вода по 10 часа на ден, от днес той ще бъде ограничен. Съгласно новия график, в различните райони на града и околните села, вода ще има по различно време. В централната градска част, кварталите „Изток“, „Мошино“ и „Тева“, както и в по-малките населени места, черпещи вода от язовир „Студена“, чешмите ще текат от 14 до 22 часа.

От три седмици в област Перник е обявен воден режим, като от вчера режимът беше затегнат, тъй като се оказа, че първоначалният не е достатъчен, за да даде ефект и да започне събирането на достатъчен обем вода в язовир „Студена“. Преди дни стана ясно, че спират водата и към индустриалната зона на Перник заради ремонта на спирателен кран. Въпреки липсата на вода в града и прилежащите му села, в КЕВР бе обсъдена и по-висока с 3% цена на водата в Перник от следващата година. Окончателно решение ще се вземе от регулатора на закрито заседание в последните дни на 2019 г.

Пред агенция „Фокус“ кметът на Перник Станислав Владимиров потвърди, че утре в общината ще бъде обявено извънредно положение. Това ще стане на свиканото от градоначалника заседание на кризисния щаб, което ще се проведе от 9.30 часа. Владимиров добави, че от утре започват дейности и за увеличаване на притока към яз. „Студена“.

„Министерски съвет отпусна средства за ремонт на пречиствателната станция, за да избегнем влошаване на качеството на водата, ако се наложи да влезем в мъртвия обем. Най-големият проблем към момента е липсата на приток към яз. „Студена“. По данни от тази сутрин в язовира са влезли само 26 литра, а оттокът е 274 литра. Огромна е разликата между приток и разход, затова волята на държавата, волята на премиера е с всички средства и възможности, с които в момента разполага държавата, още от утре да започнат строително - монтажни работи, с които да увеличим притока към яз. „Студена“, обясни градоначалникът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари