В останали без гробища села погребват починалите в дворовете си

0
Всички знаят, че не е редно, но казват, че нямат друг избор
Всички знаят, че не е редно, но казват, че нямат друг избор Снимка: БНТ

Смъртните случаи при COVID-19 са най-тежката част от болестта за близките хора.

Погребенията се извършват при специални мерки и без церемонии. В някои български села жителите стигат до там, че да погребват своите роднини в двора на къщите си.

Виолетка живее във видинското село Градсковски колиби, а Руси - в тетевенското село Глогово. Общото между тях и съселяните им е, че са погребали близките си в частните си имоти, а не както е по закон - в гробища. Всички знаят, че не е редно, но казват, че нямат друг избор.

"Като влиза в сила Ньойският договор, границата се премества от Тимок и разделя нашето село със с. Градсково в Югославия. Там има гробище, но идва въпросът къде при нас да се направи. Никой не е съгласен да си дава от декарите покрай къщата, за да се направи гробище и се решава всеки да си погребе домашните в собственото гробище до вкъщи", казва Верка Вълкова, кметски наместник на с. Градсковски колиби, предава БНТ.

Община Видин притежава 123 декара в близка местност, но там има предимно гори, а и е много далеч от селото - на 10 километра. Дворните места в с. Градсковски колиби са в размер на 10-15 декара, а проверки от РЗИ не са правени.

"Има много диви свине, има чакали, но няма разровени гробища. За водоемите - никой не е мислил по този въпрос", обясни още кметският наместник.

На 250 км от Градсковски колиби е село Глогово, където гробище има, но местата са отдавна запълнени. Руси Бекиров обработва земята, но и погребва своите близки в местността "Куково".

"Сестра ми почина, след 2 месеца почина и брат ми и ги погребваме тук, защото в гробищата няма място. Майка ми преди 30 години е погребана в гробището, когато имаше място. Ще ползваме тук, докато има място", казва Руси.

В момента гробищният парк е запълнен максимално, а проблемът е от 5-6 години, казва кметът на с. Глогово Бисер Габровски. Около имотите на жителите има отделни гробища от 60-те години. От 5-6 години семействата, които си имат гробища, са започнали да копаят наново край тях, допълни кметът. Част от починалите от коронавирус през последните месеци също са погребани по този начин.

"Тези, които починат от ковид в болниците, ги докарват със затворени ковчези и не се разрешава на близките да ги отварят", допълни Габровски.

Кметът неколкократно е сигнализирал за случая, но няма подходящ общински имот, където да се направи гробище. Имотите са частни и се притежават от много наследници - не всички от тях са дали съгласието си.

"Всяка година се правят проверки и се съставят предписания и протоколи, но просто няма подходящи места", обясни Бисер Габровски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Последните тестове показаха, че 80% от софиянците са селопозитивни!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари