В Нидерландия водят преговори за кабинет от политици и технократи

0
Четири партии са на път да съставят "равноправно смесено" правителство
Четири партии са на път да съставят "равноправно смесено" правителство

Четири партии са на път да съставят "равноправно смесено" правителство

Близо четири месеца след изборната победа на крайната десница Нидерландия се придвижва към формирането на "смесено правителство", което ще включва технократи и няма да бъде оглавявано от ислямофобския лидер Герт Вилдерс, предаде Франс прес.

Четирите партии, участващи в преговорите за сформиране на коалиция, се съгласиха да продължат преговорите за съставяне на "равноправно смесен" кабинет, съставен от хора от политиката и други сектори, се казва в дългоочаквания доклад на главния преговарящ Ким Пютерс.

Вчера Вилдерс обяви, че се отказва - поне засега - от кандидатурата си да оглави петата по големина икономика в Европейския съюз поради липсата на подкрепа от политическите партии, с които се опитва да сформира коалиция. Лидерът, който редовно изразяваше амбицията си да стане премиер след съкрушителната си изборна победа през ноември, заяви пред репортери, че смята това за "несправедливо".

"Наистина не смятам, че в една демократична държава трябва да е така", оплака се Вилдерс.

Съобщава се, че четиримата партийни лидери, включително Вилдерс, са се съгласили да не приемат министерски постове.

"Може да бъде направена следваща стъпка" към ново правителство, заяви Пютерс. Той определи като "мъдра" идеята преговарящите да се опитат да постигнат разпределение в правителството, "например 50% хора с политически връзки и 50% несвързани" с политическите среди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари