В Нидерландия: 26 000 семейства връщали десетки хиляди евро заради грешка на чиновници

0
Марк Рюте е премиер на Нидерландия от 2010 г. и е един от най-дълго управлявалите европейски лидери. Вчера той заяви пред журналисти, че не иска да предсказва какви са шансовете му да оцелее след скандала
Марк Рюте е премиер на Нидерландия от 2010 г. и е един от най-дълго управлявалите европейски лидери. Вчера той заяви пред журналисти, че не иска да предсказва какви са шансовете му да оцелее след скандала Снимка: Reuters

По тази причина нидерландският премиер Марк Рюте подаде оставка

Това се случва два месеца преди парламентарните избори, насрочени за 17 март, предадоха световните агенции, информира Сега. Заедно с него си отива цялото правителство след скандал за принуждаване на хиляди семейства да връщат детски надбавки.

26 000 семейства бяха набедени, че неправомерно са получили помощите, и връщането на парите постави много от тях в трудно финансово положение.

Според доклад на парламентарно разследване, публикуван през декември,

чиновници са спрели надбавките на хиляди семейства, обвинени погрешно в измами в периода 2013-2019 г., и са ги принудили да върнат със задна дата средствата, получени за няколко години.

В някои случаи става дума за десетки хиляди евро.

Марк Рюте е премиер на Нидерландия от 2010 г. и е един от най-дълго управлявалите европейски лидери. Вчера той заяви пред журналисти, че не иска да предсказва какви са шансовете му да оцелее след скандала.

В страната са наложени най-тежките ограничителни мерки от началото на кризата и обществената подкрепа за правителствените мерки спадна рязко през последните седмици по време на въведения строг локдаун.

Въпреки това Народната партия за свобода и демокрация (VVD) на Рюте все още се ползва с високо процент на доверие в проучванията на общественото мнение. Очаква се неговата партия да вземе малко под 30% от гласовете на парламентарните избори, което е над два пъти повече от прогнозата за втората по сила партия PVV - антиислямската партия на Герт Вилдерс

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Добре, че наближава Великден, че и аз да чукна нещо...

Харесай Дунавмост във Фейсбук