В Народното събрание се изпокараха за антикризисните мерки

0
От БСП настояха това да направи лично премиерът Бойко Борисов. Той обаче предпочете да обикаля страна с джипа
От БСП настояха това да направи лично премиерът Бойко Борисов. Той обаче предпочете да обикаля страна с джипа Снимка: Михаела Катеринска

В пререкание между управляващите и опозицията се превърна изслушването на трима министри в парламента, поканени да представят новите антикризисни мерки на правителството

От БСП настояха това да направи лично премиерът Бойко Борисов, предава Сега. От мнозинството обаче за пореден път отказаха да го привикат с обяснението, че водачът им бил на обиколка из страната. Затова депутатите от ГЕРБ, съгласувано с кабинета, доведоха социалния министър Деница Сачева, новите шефове на икономиката Лъчезар Борисов и на здравеопазването Костадин Ангелов.

Първа получи възможност да говори Сачева. Министърът надълго и нашироко преповтори всичко казано до момента за справянето със социалната криза: 731.5 млн. лв. за социални мерки; 92 милиона – за служителите в социалното, вътрешното и други ведомства, които са пряко ангажирани с овладяването на кризата; допълнително възнаграждение от 1000 лв. за медицинските специалисти, които работят на първа линия; по 50 лева добавка към пенсиите на всички пенсионери за месеците от август до октомври; продължаване на действащите социални програми и др.

Ядосани, че премиерът отново пренебрегва Народното събрание, социалистите обвиниха мнозинството, че „устройва водевилни сценки с ваше участие под формата на парламентарно изслушване. Вместо този, който повече от 10 години забърква кашите в държавата, дето хамалски псува президента, евролидерите, народните представители, дето не уважава парламента и българския народ, да дойде тук и да си подаде оставката, той се крие и изпраща накуп трима от министрите си да обясняват от негово име какви велики дела. Това, с което се хвалите, хората наричат хвърляне на прах в очите, купуване на отсрочка. На хората им е ясно, че правителството не може да се справи с това огромно сътресение”, заяви соцдепутатът Георги Гьоков.

Засегнатата Сачева забрави за разясненията по мерките и се впусна в политически коментар. „Докато много други хора наистина се опитват да разиграват театрални сцени, ние трябва да вършим работа. Всеки ден работим с граждани, които имат реални проблеми, и нашият фокус е да намерим решение – да получат храна, заплати, работа, да има перспектива. Това, което обявихме, достатъчно ясно показва холистичния подход на министерството на труда и социалната политика. Мислим както за хората с увреждания, така и за бездомните, и за безработните, и за тези, които искат да запазят заетостта си”, защити министърът себе си и кабинета.

След това дойде редът на Лъчезар Борисов. Той също нямаше нищо ново да сподели: 431.4 млн. лв. са предвидени за икономически мерки; програмата на Българската банка за развитие (ББР) в подкрепа на малки и средни предприятия; програмата на Фонда на фондовете и др. Въпросите към него останаха за след обедната почивка на депутатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари