В Ливан останаха без ток заради недостиг на гориво в две централи

0
В някои райони режимът продължава до 22 часа на ден
В някои райони режимът продължава до 22 часа на ден Снимка: Eva Marie Uzcategui/Getty Images

Ситуацията се влошава допълнително от забавените доставки на суровината и липсата на валута за разплащане 

Много домакинства в Ливан останаха без ток, като в някои райони режимът продължава до 22 часа на ден, съобщи Би Би Си, цитиран от БНР. Две от електрическите централи в страната спряха работа поради недостиг на гориво.

Ситуацията се влошава допълнително от забавените доставки на суровината и липсата на валута за разплащане на фона на дълбоката икономическа криза в Ливан.

По-рано този месец ливанският парламент одобри държавен заем в размер на 200 милиона долара за покриване на валутния дефицит на централната банка. Проблемът с доставките е много сериозен, тъй като гориво няма не само за държавните, но и за частните енергийни компании. Допълнителни затруднения предизвика блокирането на Суецкия канал. Истинската причина обаче е друга, убедена е Лоури Хайтайън, ливански енергиен експерт:

"Това е незначителен проблем в сравнение с истинските трудности, пред които сме изправени. Належаща е реформата в енергийния сектор, за което настоява и международната общност, и френското правителство в рамките на Френската инициатива. Въпреки международния натиск, досега няма никакъв напредък в това отношение. Нещо повече, днес сме свидетели на икономическа и финансова криза".

В създалата се ситуация много хора се възползват и не само не плащат сметките, но и крадат различно оборудване от мрежата на националната енергийна компания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари