В кои случаи употребата на портокали е опасна?

1
Как тези тропически плодове влияят на нашето здраве?
Как тези тропически плодове влияят на нашето здраве?

Зимата е сезонът, в който по традиция по нашите географски ширини се консумират най-много цитруси, като особено любими на всички са портокалите.

Как обаче тези тропически плодове влияят на нашето здраве и възможно ли е да водят до опасни последици? Оказва се, че портокалите, както всички цитрусови плодове, са силен алерген, коментира пред РИА Новости диетоложката Юлия Половинская, цитирана от Дарик.

Именно затова те не трябва да се консумират в големи количества. Иначе може да се стигне до алергични реакции или анафилактичен шок.

Яденето на портокали на празен стомах трябва да се избягва в случаите на заболявания на стомашно-чревния тракт. Освен това високата им киселинност може да увреди зъбния емайл.

В същото време плодът съдържа голямо количество микро и макроелементи, включително дневна доза витамин С и флавоноиди, които регулират растежа на организма и имат антиоксидантен ефект.

Портокалите също така понижават кръвното налягане, укрепват стените на кръвоносните съдове, понижават нивата на холестерола и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари