В кои случаи белината е опасна за здравето

0
Когато изпаренията от избелващ продукт се смесят с цитрусово съединение, намиращо се в много почистващи препарати за бита, те могат да образуват ултра фини частици, които са като тези, намиращи се в смога
Когато изпаренията от избелващ продукт се смесят с цитрусово съединение, намиращо се в много почистващи препарати за бита, те могат да образуват ултра фини частици, които са като тези, намиращи се в смога Снимка: iStock

Напоследък белината е верен помощник в превенцията ни срещу вируса, но и често срещаме твърдения, че трябва да се внимава с нея

 Когато изпаренията от избелващ продукт се смесят с цитрусово съединение, намиращо се в много почистващи препарати за бита, те могат да образуват ултра фини частици, които са като тези, намиращи се в смога, пише Mila.bg

Това съединение обикновено е леко, но в големи количества може да раздразни очите, гърлото, белите дробове и кожата, може да доведе и до кожни алергии. Както за вас, така и за домашните любимци.

Летливите органични съединения (ЛОС) са газове, отделяни от много домакински продукти, и могат да повлияят на качеството на въздуха в помещението. Веднъж освободени, те могат да се задържат във въздуха или да се залепят на повърхности.

Изследователи от университета в Торонто и университета "Бъкнел" в Пенсилвания пишат, че по време и след използването на почистващи препарати на основата на белина високото количество хипохлорна киселина и хлорни газове могат бързо да се натрупат в лошо вентилирани помещения. При излагане на флуоресцентна или слънчева светлина тези съединения реагират, образувайки вторични органични аерозоли (SOA).

SOA са фини частици, които също са основен компонент на смога. Когато частиците са достатъчно малки, те могат да отидат дълбоко в белите дробове и да причинят кашлица и задух. Много фини частици могат да навлязат през белите дробове и в кръвта .

Редовното излагане на подобни частици е свързано със здравословни проблеми като сърдечни пристъпи и затруднения с дишането. Хората със съществуващо сърдечно заболяване, астма или други белодробни състояния са изложени на по-голям риск.

Айнул Бари, асистент в катедрата по околна среда и устойчиво инженерство в университета в Олбани, Държавния университет в Ню Йорк, заяви, че тези резултати показват „потенциалното въздействие на почистващите препарати за домашно избелване върху качеството на въздуха в помещението.“ Избелването, използвано за почистване, може да представлява друг риск за здравето. „Известно е, че използването на продукти, съдържащи белина, в почистващи дейности като пране и миене на съдове, може да освободи летливи органични съединения като хлороформ и тетрахлорид на въглерода, които носят канцерогенен риск за общественото здраве“, казва Бари и добавя, че са необходими още изследвания за „по-добро разбиране на здравословните ефекти на тези частици“.

Почистете дома си безопасно
И така, как може да почистите дома си и все пак да защитите здравето си? Бари казва, че ако използвате белина или ароматизирани почистващи препарати, правете това само в добре вентилирана среда, "за да намалите до минимум излагането си при вдишване". Освен това, ако използвате продукти, съдържащи белина, той предлага да изберете обикновена белина вместо продукти с добавени аромати или повърхностно активни вещества.

Използването на „зелени“ почистващи продукти също може да намали излагането ви на химикали, включително ЛОС. Вие обаче избирайте внимателно продуктите. Тези с добавени химикали за аромат - като лимонен и други терпени - могат да образуват вторични замърсители, включително ултра фини частици.

Можете също така да изберете обикновен почистващ препарат като оцет и вода или сода за хляб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари