В Кнежа отгледаха най-дългата тиквичка

0
Тиквичката прилича по-скоро на бухалка, но въпреки това е била сготвена на вкусно ястие
Тиквичката прилича по-скоро на бухалка, но въпреки това е била сготвена на вкусно ястие Снимка: България днес

Внушителните 1 метър и 30 сантиметра е най-дългата българска тиквичка. Зеленчукът с впечатляващи размери израства в двор в Кнежа преди дни, а скоро след това се превръща във вкусно лятно ястие

"Порастването ѝ отне около 4 месеца, в които я поливах само с вода. Не съм използвал никакви торове и химикали. Най-дългата е 1,30 м, а има и такава, която е дълга метър", разказва гордият стопанин Радослав Вешин пред България Днес. Той уточнява, че за този сорт тиквички е характерно да стават забележително големи, като семената си ги купува преди време от Италия.

Постижението си той споделя в една от най-големите родни вегетариански групи в социалните мрежи, като събира стотици одобрителни коментари, както и съвети как да бъде сготвен рекордьорът.

"Не ям пържено, но белени и запечени във фурна, полети с малко зехтин и подправки, са превъзходни", разкрива личната си рецепта младият стопанин. Вешин се шегува, че едрите представители на тазгодишната реколта може и да са заради коронавируса.

Преди години тиквичка с размер 1,18 м откъсна от градината си русенката Тодорка Димитрова. Ефектът на екологично чистия зеленчук е постигнат без торене, уточнява тогава жената. Димитрова дълго се чудила как да сготви уникалния зеленчук, а кулинарната му съдба така и остава неясна. Преди десетилетие Йорданка Крумова от софийското село Бальовци също се похвали с еднометрови тиквички. Тогава стана ясно, че дори и да отрежеш част от зеленчука, той продължава да расте.

Световният рекорд на "Гинес" за най-дълга тиквичка е поставен на 28 август 2014 година и продължава да е ненадминат досега. Зеленчукът на италианеца Джовани Батиста Скоцафава е дълъг нереалните 2 метра и 52 сантиметра. Рекордът е поставен в Канада. Джовани се кълне, че не е използвал торове и химикали, а единствено е разчитал на чудодейната сила на водата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари