В Историческия музей създават артефакти чрез 3D принтери

0

В зала „Княз Александър I” на Историческия музей днес бяха представени резултатите за първите шест месеца от реализирането на проект „Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния” (ARCHIVE).

Проектът се изпълнява по програма „Interreg V-A Румъния – България”, финансирна от Европейския фонд за регионално развитие по цел „Европейско териториално сътрудничество” (ЕТС). Водещ бенефициент е Русенски университет „Ангел Кънчев” в партньорство с Регионален исторически музейРусе и Музей на националната история и археология – Констанца, Румъния. Събитието откриха директорът на Регионален исторически музейРусе проф. д-р Николай Ненов и ректорът на Русенския университет проф. д-р Велизара Пенчева. Презентацията направи Пламен Захариев от катедра „Телекомуникации” в Русенския университет.

Представянето на проекта за визуализация на древноримското културно наследство е част от двудневен семинар за популяризирането на проекта, който се провежда в Русе с участието на българските и румънски партньори.

Проектът използва съвременните информационни и комуникационни технологии за пресъздаване и визуализиране на артефакти и обекти от римското културно наследство. Обектите са селектирани от специалисти от музеите в Русе и Констанца. От българска страна са включени Червен, Абритус, Нове, Димум, Сексагинта Приста, Дуросторум, Ятрус и Тримамиум, а от румънска страна Тропаеум Траяни, Сачидава, Калатис, Истрия, Томи, Улметум, Карсиум, Капидава. Създадените модели чрез 3D реконструкция по методите на фотограметрията с използването на дронове, ще бъдат достъпни и ще позволяват тяхното печатане посредством технологиите за 3D печат.

В рамките на проекта в Русе и Констанца ще бъдат показани две експозиции. Ще бъдат създадени повече от 100 3D модела на обекти и артефакти, множество снимки и цифровизирани документи, ще се изгради туристически ориентирана интернет платформа и приложения за Android и iOS, които предоставят подробна информация за римското културно наследство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари