В епоха на цивилизационна война ли сме?

0
"Русия открай време, особено при управлението на Путин, играе много планово. Тя се опитва да търси най-слабото място в опозицията на своя опонент", каза проф. Захари Захариев
"Русия открай време, особено при управлението на Путин, играе много планово. Тя се опитва да търси най-слабото място в опозицията на своя опонент", каза проф. Захари Захариев Видео: Bulgaria ON AIR

"Руската политика е доста гъвкава", каза проф. Захари Захариев

Русия завършва "Северен поток 2", защо не се интересува от САЩ? А междувременно Лавров обяви необходимост от рестартиране на отношенията с Германия.

"Това, което обяви Лавров, открай време е една от основните стратегически цели спрямо Европа на Русия през Германия. Присъствието на Русия в Европа и нейното възприемане на европейска сила, винаги е било свързано под един или друг начин с германския фактор. Това не е от днес или вчера, това е една традиция в европейската политика", каза международният анализатор проф. Захари Захариев за "Денят ON AIR".

Според него е показателно и телефонният разговор на Путин с Меркел, преди сегашното заседание на Съвета на Европа.

"Остана малко незабелязано посещението на най-високо равнище на делегацията на "Алтернатива за Германия" в Москва. И специалното внимание, което им беше обърнато от страна на Сергей Лавров и руското ръководство"допълни международният анализатор за Bulgaria ON AIR.

Според него руската политика е доста гъвкава.

"Русия открай време, особено при управлението на Путин, играе много планово. Тя се опитва да търси най-слабото място в опозицията на своя опонент, както и да търси подходи, които не само и позволяват да излиза на високите политически нива, но и на широките обществени нива. Никой не обръща внимание, че ние сме в епохата на една война, но на една цивилизационна война. Тя се свежда до необявения конфликт, разгарящ се все повече и повече между гражданското общество, а от друга страна авторитарното начало в управлението на обществото", обясни проф. Захариев.

За следващата година специалистът очаква нови инициативи от страна на Русия по посока на народната дипломация и във връзка с промените във Вашингтон.

"Америка е тежка влакова композиция. Тя не напуска така релсите, в които е влязла, и които са трайно свързани с нейното самочувствие. Ще имаме мостове към политиката на Обама и на Клинтън. За Близкия Изток ще има опит да се доразвие началото, което постави Тръмп", добави проф. Захари Захариев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари