В ден 100 на протеста се включват евродепутати

1
Хора от Русе, Варна и Ямбол също се включиха в петото народно въстание в София
Хора от Русе, Варна и Ямбол също се включиха в петото народно въстание в София Видео: БГНЕС

Още в 17 ч. първите демонстранти блокираха бул. "Цар Освободител"

Днес се навършват 100 дни от началото на гражданските протести срещу потъпкването на демокрацията, корупцията във властта и дефектната съдебна система. 16 октомври бе обявен и за дата на петото "Велико народно въстание" - инициатива на "Отровното трио".

От триото съобщиха, че това е последният голям протест в този му вид. За сто дни исканията на протестиращите остават непроменени - те настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство, оставка на главния прокурор Иван Гешев и незабавно провеждане на честни избори.

"Въстанието" започна в 17 часа на обичайното място - „триъгълника на властта” в центъра на София. Още първите събрали се протестиращи успяха да блокират бул. "Цар Освободител" от площад "Независимост" до ул. "Раковски". В 100-тния ден на недоволството ще очаква да се включат и четирима евродепутати - ирландката Клеър Дейли, румънката Рамона Стругариу, хърватинът Иван Синчич и холандецът Пол Танг. Синчич пристигна пръв и се включи на живо от сцената, а след 19:00 часа пред множеството говори и Танг, пише вестник Сега.

Пръв от евродепутатите на трибуната се качи хърватинът Иван Синчич.

Корупцията в България не е проблем само на България. Корупцията в България засяга всеки гражданин на Европейския съюз и всеки трябва да се противопостави на нея, за да може да живее нормално, заяви той по време на петото Велико Народно въстание.

Хърватинът заяви, че българите ще вдъхновят и неговия народ да се възпротиви срещу безчинствата на властимащите.

Аз съм тук тази вечер, за да ви кажа, че Европа не е сляпа. Да ви кажа, че тя вижда вашите проблеми, вижда вашите мечти. Вие трябва да се справите сами, но Европа ще ви подкрепи, защото всички сме едно, заяви още Синчич.

В Хърватия имаме същите проблеми с корупцията – правителството докара фирмите до бедност и хората до просешка тояга. Корупцията трябва да спре навсякъде, призова евродепутатът.

Така както в България, и в Хърватия няма върховенство на закона. Знам, че ви омръзна, но не трябва да спирате. Сега е моментът да сте силни срещу корупцията, срещу беззаконието. Не спирайте да се борите. Имате право на нормален живот, децата ви имат право на нормален живот, каза още хърватинът от трибуната в София, каза още хърватинът.

На площада има и граждани от Русе, от Варна, от Ямбол, дошли да подкрепят протеста и да изразят недоволството си от властта. Студентите, които вчера излязоха на митинг пред СУ "Св. Климент Охридски", се събраха пред Ректората и шествието им се вля в основния протест след 18.30 часа.

В последните седмици Гражданското недоволство получи подкрепа и от повече от 1000 български учени и творци, които пуснаха подписка с искане за пет оставки - на Борисов и Гешев, както и на ръководителката на НС Цвета Караянчева, на шефа на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов и на директора на националната телевизия Емил Кошлуков.

<strong class='keys'>Протест</strong>иращи искат участие в ”Панорама”. Застават пред сградата на БНТ утре  - Хасково Прес

Междувременно стана ясно, че в предаването "Панорама" на БНТ тази вечер политици няма да участват. Това е необичайно за формата, който е с политическа насоченост. Обяснението е свързано с акциите срещу известни участници в "Панорама" в предишните петъчни вечери. Вече няколко пъти активисти на гражданското сдружение БОЕЦ, "Правосъдие за всеки" и "Демократична България" посрещат с неудобни въпроси, лозунги и освирквания видни политици на излизане от сградата на обществената телевизия на "Сан Стефано".

В "капана" на гражданското недоволство попаднаха депутатът Даниела Дариткова, евродепутатът Андрей Новаков, министрите Деница Сачева, Костадин Ангелов и Десислава Ахладова. Част от тях бяха изведени от полицията по заобиколни пътища, други като Новаков опитаха да разговарят с протестиращите, но отново се наложи униформени да го спасяват от гражданския гняв.

Водещият на "Панорама" Бойко Василев определи като неприемливи тези форми на атаки срещу гостите на предаването. Така днес в студиото няма да има нито един представител на основните политически сили. Според анонса в предаването ще участват Арман Бабикян от "Отровното трио", политолозите Димитър Ганев и Първан Симеонов, Любен Дилов и доц. Наум Кайчев.

В ДРУГИТЕ ГРАДОВЕ

Прояви днес са планирани и в други градове от страната. В Русе те започнаха още от сутринта - граждани се събраха пред РИОСВ и поискаха оставката на министър Емил Димитров и всичките му колеги от кабинета. Демонстрацията бе искане за чист въздух, тъй като заводските комини продължанат да бълват мръсотии. Хората обясниха, че се солидаризират с "Великото въстание".

ОТЗВУК

Продължителните протести в България намериха място в много световни медии. Темата за корупцията и поставеното под съмнение върховенство на закона у нас влезе и в дневния ред на европейските институции. Евродепутатите приеха с голямо мнозинство безпрецедентна по острота резолюция, осъждаща отстъплението от демокрацията, заглушаването на медиите и корупцията по високите етажи на властта в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари