Ден 105: Продължаваме напред, оставка до дупка!

2
Няма да ни запушат устата с маски. Свободата на словото е по-важна от всичко!
Няма да ни запушат устата с маски. Свободата на словото е по-важна от всичко!

Протестиращите се събраха за пореден 105-и път на антиправителствен протест.

Недоволните граждани отново се събраха в триъгълника на властта – между Министерски съвет, Президентството и бившия Партиен дом. Исканията на протестиращите остават без промяна – оставка на правителството на Бойко Борисов, оставка на главния прокурор, честни избори.

Никой няма да изчисти твоя двор, продължаваме напред, оставка до дупка, заяви един от протестиращите, предаде репортер на БГНЕС.

"Генералният директор на БНР Андон Балтаков е подал оставката си и е поискал тази на министъра на културата Боил Банов. Това е човекът от скандала "Ало, Банов". Не ви ли е срам и защо решихте, че няма проблем. Маските не са предназначени да запушат устите ни. Има хора, които са склонни да дадат свобода на словото, но властта иска да запуши устите им. Защо имаше протести пред БНТ, но никога пред националното радио. Е, всички разбраха защо", каза Арман Бабикян от Отровното трио.

Той допълни, че единият - Балтаков, е искал да защити реформите, а за другия не си струва да се каже нищо. Свободата на словото е постоянен коректив, тя е по-важна от всичко. Затова са свободните медии!

Протестиращите говориха за липсата на работещи институции, разрухата в държавата и ниски доходи. Корупцията в България е пробила всички институции. Много тъжно е да се живее в такава държава, коментираха те. Говориха и за обезлюдяването и липсата на перспективата за добра демографска картина за страната.

Тази вечер протестиращи се събраха и на Орлов мост и запалиха предпазни маски в знак на протест срещу новите мерки за носене на маски и на открито.

Протест се проведе и пред Съдебната палата с искане на оставката на главния прокурор.

Служителите на СФСМВР пък излязоха на протест във Варна. Служителите на реда започват серия от регионални протести, а след това ще преминат и към национални протестни действия. По думите на зам.-председателя на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов служителите са били принудени да преминат към ефективни протестни действия. Според тях от 12 октомври до момента не са били положени никакви усилия от страна да министерството да се получат официални преговори по темата с увеличението на основните месечни възнаграждения на служителите в МВР.

Днес отвореното писмо на представители на изкуството, науката и образованието в България с искане за оставки беше депозирано в Европейския парламент.

Само за 18 дни, 1256 представители от различни интелектуални и творчески сфери се обединиха в подкрепа на свободно протестиращите граждани, които вече над 100 дни са на площадите. Те заедно се обявяват срещу модела „Борисов-Доган-Пеевски“ и свързаната с него корупция, довела до разграбването на ценен обществен ресурс и до тежка криза на доверието в обществото.

Инициаторите заявиха: „Благодарим на всички, които подкрепиха откритото писмо. Очевидно е, че българските власти не чуват гласа ни, така че е време да изпратим писмото до членовете на Европейския парламент. Обещаваме ви, те ще чуят гласа на свободомислещите интелектуалци на България”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари