В Бургас планират да купят автобуси, задвижвани от водородни горивни клетки

0
Партньор по проекта е Електроенергийният системен оператор ​
Партньор по проекта е Електроенергийният системен оператор ​ Снимка: Община Бургас / архив

Партньор по проекта е Електроенергийният системен оператор ​

Бургас планува закупуването на автобуси, задвижвани от водородни горивни клетки. Като партньор по проекта зарядните станции ще изгражда Електроенергийният системен оператор ЕАД (ЕСО), съобщи кметът на община Бургас Димитър Николов, който по-рано днес инспектира ремонта на подстанция "Хоризонт" заедно с министъра на енергетиката Росен Христов и изпълнителния директор на ЕСО Ангелин Цачев.

С енергийния системен оператор се разбрахме Бургас да служи като пилотен проект – Общината да закупи автобусите, а те да изградят зарядните станции за зелен водород. Така ще се затвори кръгът за доставка на гориво и консумация, което ще има положителен икономически ефект. Има няколко държави в Европа, които използват водорода за обществения си транспорт“, коментира Николов, предава БТА.

Използваните в момента електрически автобуси от общинския превозвач "Бургасбус" се движат само по градските линии, тъй като нямат техническата възможност за връзка с близките населени места.

"Не ни достигат километри в енергия. Именно това компенсира водородът. Обмисляме да кандидатстваме за изпълнението на този проект по норвежката рамкова програма. Знаем, че община Осло успешно е разработила тази технология и използва автобуси на водород за извънградските линии", каза още кметът на Бургас.

Автопаркът на общинския превозвач е от машини, използващи метан, дизел и електрическа енергия. Според Николов колкото по-малко е използването на автобуси с двигатели с вътрешно горене, толкова по-стабилно икономически и финансово ще бъде дружеството "Бургасбус".

"Ако включим в този микс и водородно задвижване за извънградските линии, ще бъдем по-сигурни от икономическа гледна точка. В момента правим анализ, за да сме наясно колко автобуси ще бъдат нужни според връзките между населените места в общината и кварталите на града", разясни кметът на Бургас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари