В борбата с коронавируса Кипър намалява ДДС

0
Страната дава до 70% субсидия за заплати и заделя 700 млн. евро за данъчни и осигурителни облекчения
Страната дава до 70% субсидия за заплати и заделя 700 млн. евро за данъчни и осигурителни облекчения

Страната дава до 70% субсидия за заплати и заделя 700 млн. евро за данъчни и осигурителни облекчения

„Преживявали сме и по-тежки кризи и се справихме, и сега ще успеем”, заяви финансовият министър на Кипър Константинос Петридис в неделя.

Увереността му прозвуча, докато на маратонски пресконференции и разговори с граждани, продължили до късно вечерта, той разясняваше приетите по-рано следобед от правителството мерки за смекчаване на икономическите и социални последици от новата епидемия, пише Investor.bg.

От „напомняне” нямаше нужда. Несигурността, напрежението и страхът на бизнеса и хората как ще оцелеят финансово, породени от бързото разпространение на коронавируса и на отрова, събудиха в Кипър спомени за кошмара от същите мартенски дни преди 7 години. През март 2013-а правителството на президента Никос Анастасиадис трябваше да приеме драстични икономически и социални мерки, включително безпрецедентното в Европейския съюз „подстригване” на негарантираните банкови депозити, за да спре страната от фалит. Кипърци още негодуват срещу „спасителната програма”, наложена тогава от тройката международни кредитори.

7 години по-късно Кипър отново е „изправен пред извънредна ситуация”, както подчерта президентът Никос Анастасиадис, и правителството му отново приема „спасителен план” за икономическото си оцеляване. В борбата с кризата заради коронавируса Кипър хвърля мощни финансови ресурси, натрупани именно в годините на възстановяване след колапса от 2013-а.

Затворени и без lockdowm

Въпреки, че в изявлението си в неделя, след извънредното заседание на правителството, президентът Анастасиадис не обяви официално lockdowm, на практика страната е „затворена”.

С решението на правителството от 6 ч. в понеделник /16 март/ задължително се затварят за 4 седмици търговски центрове, молове, магазини, развлекателни центрове, клубове, кина и театри, музеи, библиотеки, спортни зали, бръснаро-фризьорски салони и други.

Други частни компании спират работа, защото заради предпазните мерки и ограничения губят бизнеспартньорите и са в невъзможност да работят по договорите и обектите си.

Хотелите в страната се затварят до 30 април, като правителството им даде срок от 6 дни, за да изпратят настанените в тях в момента.

След въведените ограничения за влизане в страната редица авиокомпании отмениха полетите си и така островът остава без връзка със света.

Една седмица от разпространението на коронавируса в Кипър – първият случай на заразен с него бе потвърден в понеделник /9 март/, бе достатъчна правителството да подготви и приеме многообхватен и детайлно разработен план за подкрепа на бизнеса, работещите и уязвимите социални групи.

Времето за реакция критично притиска Кипър, както и всички други европейски държави. Докато кабинетът приемаше новата програма, в страната имаше 19 потвърдени случаи на заразени с коронавирус. Само часове след обявяването й регистрираните пациенти станаха 26. В края на първия ден от прилагането й, в който фирмите още пренастройваха работата си и търсеха допълнителни указания, броят им се увеличи на 46.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари