В битка с мръсния въздух: Колите с еко стикери до месеци

0
Автомобилите, които са от по-ниска екологична група, няма да се допускат в дните с превишени норми в централната част на градовете
Автомобилите, които са от по-ниска екологична група, няма да се допускат в дните с превишени норми в централната част на градовете Видео: bTV

Колите ще са с еко стикери до месеци.

Автомобилите, които са от по-ниска екологична група, няма да се допускат в дните с превишени норми в централната част на градовете, информира bTV.

Еко стикер ще помага да се различават колите. На него ще се отбелязва екологичната група на всяка кола.

Снимка: bTV

В стикера ще бъде вграден и чип, който общинските камери ще улавят, за да засекат дали колата, която влиза в центъра на града, е от разрешената екологична група. Пунктовете за технически преглед ще издават стикерите след извършен преглед.

Снимка: bTV

Автомобилът на Димитър Яръмов е на близо 20 години. От техническия преглед става ясно, че е по-ниската екологична категория. Шофьорът се притеснява, че ако стикерите влязат в сила, ще трябва да спре колата си от движение. „За момента може би нямам възможност да закупя нов автомобил”, казва Димитър Яръмов Екокатегориите са 5. Идеята е тези от най-ниската група - евро 1 и 2, да не влизат в центъра на градовете в дните с високо замърсяване на въздуха. Стикерът с чип ще бъде поставян на предното стъкло.

Снимка: bTV

Целта на чипа е да може дистанционно, електронно да може да се следи при необходимост, дали даден автомобил влиза и нарушава забраната. Самата забрана ще се контролира с камери”, обясни комисар Бойко Рановски, директор на ИА "Автомобилна администрация". Общините ще налагат глоби. В центъра на София - например ще следят 90 камери.

Снимка: bTV

Около цялата синя зона съществуваща, по основните булеварди на града - вече разполагат с такива камери, разполагат с възможност да разчитат номерата на автомобилите”, заяви Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт в СОС. Идеята е с промяната да се повиши контрола при извършване на техническите прегледи. „Проблемът е, че ние не можем да категоризираме категорията на автомобила, дали е евро нула, евро 6, 5”, поясни Антон Кастрев, председател на комисия на пункт за технически преглед на автомобили. Промените предстои да бъдат приети с изменения в наредбата за проверка на техническата изправност на превозните средства.

Очаква се до няколко месеца уредите в пунктовете за технически преглед да бъдат свързани с автомобилната администрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари