Проучване: Една цигара замърсява 15 пъти повече от дизелова кола

1
Човек, който пуши цигара в продължение на 8 минути, замърсява от 4 до 6 пъти повече от един тир и 10-15 пъти повече от дизеловия двигател на кола Euro3
Човек, който пуши цигара в продължение на 8 минути, замърсява от 4 до 6 пъти повече от един тир и 10-15 пъти повече от дизеловия двигател на кола Euro3

Една цигара изпуска във въздуха много по-голямо количество фини и ултрафини прахови частици, отколкото и най-мощните автомобилни двигатели, допринасяйки пряко за атмосферното замърсяване на градовете.

Човек, който пуши цигара в продължение на 8 минути, замърсява от 4 до 6 пъти повече от един тир и 10-15 пъти повече от дизеловия двигател на кола Euro3. Въпреки че тези твърдения изглеждат невероятни, те обобщават изводите от научно изследване на Националния институт за тумори в Милано, които публикува в. “Кориере дела сера”, предава в. 24 часа.

Сред трите основни виновника за мръсния въздух, който дишаме, два са добре познати. Става въпрос за старите отоплителни уреди, най-вече с газови котли, които кметството на Милано забрани за частните сгради от октомври 2023 г. Вторият основен замърсител е трафикът с изпусканите във въздуха газове от милиони автомобили. Само една цигара обаче замърсява много повече от един мощен мотор “Харли-Дейвидсън”, от дизелова кола и дори от тир. До този резултат стигат много изследвания през последните 10 г. на учени в Милано. Това става благодарение на специфични апаратури и чрез показанията, регистрирани чрез тях от различните транспортни средства и от цигарите.

Цигарата изпуска повече фини и ултрафини частици, отколкото тежките моторни средства и така допринася за замърсяването на атмосферата в градовете”, казва Роберто Бофи, който оглавява отдела за пулмология и центъра за борба с пушенето на миланския институт. Според него в изследването е бил използван мобилен апарат, чиято технология се базира на принципа на лазерна дефракция и е в състояние да измери количеството замърсяващи частици РМ1, РМ2,5 и РМ10. Бофи допълва, че са били направени много експерименти, чиито резултати са публикувани в международни научни издания. Всички те стигат до един извод – нищо друго не изпуска в атмосферата толкова вредни частици, колкото цигарата. Ако към атмосферното замърсяване се прибави и това на околната среда - в Италия например се смята, че всяка година има по улиците, горите, плажовете 14 млрд. фасове, то щетите от цигарите засягат не само човешкото здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари