В Беларус откриха нов масов гроб от Втората световна война

1
Открити са останките на около 8000 цивилни и войници, които са били транспортирани до местността край Минск и убивани от 1941 до 1944 г.
Открити са останките на около 8000 цивилни и войници, които са били транспортирани до местността край Минск и убивани от 1941 до 1944 г. Снимка: AP / архив

Открити са останките на около 8000 цивилни и войници, които са били транспортирани до местността край Минск и убивани от 1941 до 1944 г.

В гориста местност в Беларус бе намерен неизвестен досега масов гроб от времето на Втората световна война, предаде ДПА, като се позова на изявление от вчера на беларуската главна прокуратура.

Експерти намериха гроба останки от кости, дрехи, обувки и боеприпаси, които сега ще бъдат изследвани. Гробът, в който се предполага, че има останки на около осем хиляди души, се намира недалеч от беларуската столица Минск, допълва БТА.

Според прокуратурата цивилни и войници са били докарвани в местността и са били убивани от 1941 до 1944 г. Били са заравяни на дълбочина от пет метра.

"Изстрели и викове са се чували в съседните села", заяви прокуратурата, като изтъкна, че близо до масовия гроб по-късно са били намерени голям брой гилзи.

Беларуската главна прокуратура предполага, че в района може би има седем масови гроба, в които се намират останките на около 38 хиляди души. В изследователската работа участват специалисти от беларуското министерство на отбраната.

Инвазията на Съветския съюз от нацистка Германия през 1941 г. води до смъртта на около 27 милиона души.

Само на територията на днешен Беларус близо една четвърт от населението загива в конфликта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари