В българските пилета няма хормони

0
В българските пилета няма хормони
Снимка: e-burgas.com

Няма никакви конкретни данни, които да сочат, че в пилешкото месо, произведено в България, има вложени хормони. Това сочат резултатите от проверките, които се провеждат в страната по нареждане на земеделският министър Димитър Греков. Българските граждани могат да бъдат спокойни, категоричен е той. През тази седмица обаче проверките ще бъдат разширени и ще се провеждат вече и в търговските вериги и при компаниите вносители. Целта е да се провери дали има такива хормони и във вносната продукция. Обявената преди седем дни голяма контролна кампания обхваща цялата верига, по която минават пилешките продукти като под лупа попадат също така фуражните заводи, където се приготвя храната за пернатите. В тях обаче суровините в по-голямата си част са български, а там, където има вносни примеси, те също се следят, така че веригата е достатъчно контролирана от входа до изхода, стана ясно от думите на земеделския министър в студиото на TV7.

Заради новите технологии в селското стопанство през последните години пилетата нарастват бързо, не всичко се дължи на хормони или лекарства, отбеляза още министър Греков. Само преди 20 години угоените пилета излизаха на пазара след 60 дни, но в наши дни е необходимо по-малко време. Министърът е уверен, че няма начин в производството на български пилета да бъдат използвани непозволени стимулатори.

Темата за наличието на хормони в пилешкото месо беше повдигната преди няколко седмици, след като майка на малко момиче обяви, че детето е навлязло преждевременно в пубертета, заради консумацията на пилешко месо. Тогава тезата беше подкрепена от известен български птицевъд, който заяви, че хормони се влагат във всички животни, а проблемът не е само български, а по-скоро идва от другите европейски държави, които са по-напред от нас с технологиите. В момента 80% от вноса на месо е от страни в Евросъюза, където пилетата се угояват по 30 дни.

Междувременно министър Греков обяви вчера, че е подготвена промяна, която ще позволи пасищата и мерите да се дават с предимство на българските животновъди. По този начин ще бъде подпомогнат животновъдният сектор в страната, а площите ще бъдат поддържани в добро екологично състояние. Няма хормони в българското пилешко месо

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари