В България има стотици хиляди овце, които съществуват само виртуално

3
Така чрез тях се източват европейски субсидии, каза Симеон Караколев
Така чрез тях се източват европейски субсидии, каза Симеон Караколев

Преброяването на земеделските стопанства доказва твърдението на браншовата асоциация на овцевъдите, че в България има стотици хиляди животни, които съществуват само виртуално.

Така чрез тях се източват европейски субсидии, каза за БНР съпредседателят на Асоциацията Симеон Караколев.

Един милион и 276 хиляди са преброените овце в стопанствата у нас. Един милион и 476 хиляди са овцете, които са вписани в електронната система "Векис" на ветеринарните власти, казва Симеон Караколев.

"Около двеста хиляди животни са тези, които липсват при преброяването, а са налични в системата. Това са и въпросните "виртуални овце", за които ние алармираме вече две години, че това са виртуални животни" - виртуални, защото ги няма във фермите, но са вписани в системата и за тях се получават пасища, за които пък Европа дава субсидии. Простата сметка показва, в някои райони за една овца се дават десет декара пасища, за всеки декар субсидията е между 30 и 50 лева, така при хиляда овце собственикът на виртуалното стадо може два се сдобие с половин милион лева финансиране годишно".

Какво трябва да се направи според бранша.

"Пълен анализ, съпоставка на засечените данни с тези, които са налични във ветеринарната система, проверки на място, изчиствания, наказания и сезиране на компетентните органи".

Засега от Агенцията по храните, органът, който администрира електронната система, мълчат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари