Картофопроизводители: Хора с връзки избягваха проверките, изсипваха им пари от джип

1
Картофопроизводителите са готови на стачни действия заради спиране на субсидии. Над 2300 от тях ще останат без работа, предупреждават от бранша
Картофопроизводителите са готови на стачни действия заради спиране на субсидии. Над 2300 от тях ще останат без работа, предупреждават от бранша Видео: NOVA NEWS

В самоковското село Алино производители са се събрали да изразят притеснението си

Картофопроизводителите са готови на стачни действия заради спиране на субсидии. Над 2300 от тях ще останат без работа, предупреждават от бранша, информира NOVA NEWS

В самоковското село Алино производители са се събрали да изразят притеснението си. Георги Червенков споделя, че умишлено или не браншът ще бъде затрит. "Обвързаната подкрепа се явява голямо перо от подкрепата. Заради късия вегетационен период и беден почвен състав в Самоковско може да се гледат само картофи. Затова имаме нужда от мерки, които да запазят дейността ни", признава той.

По думите му ръст в цените на картофите не е вариант. "Няма да можем да сме конкурентни на вноса, картофите просто ще седят", казва още Червенков. Според него в последните години хора "с правилните контакти са избягвали проверките, а от джип са се изспивали пари".

"Можем да измислим указания по мерките, които да филтрират измамниците. Така подкрепата ще фокусирана, а може и да е по-малка, за да не отиват средствата при субсидийни номади", подчертава той.

Според друг производител все пак има хипотеза за повишаване цената на картофа на база на цената в Западна Европа. От министерството уточняват, че картофите за нишесте са допустими за подкрепа, но в района се отглеждат само трапезни, затова се търси вариант за нова подкрепа.

Производителите споделят, че в момента 65 - 70 стотинки е добра цена за килограм на едро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    русенец
    Държавата стига е дотирала виртуални животни, виртуални картофи и изобщо виртуалното ни селско стопанство. В България средният производител има между 25 и 50 декара с картофи и среден добив между 1,4 до 1,7 тона от декар. В Германия средният добив е 4,3 тона от декар и 3-4 000 декара насаждения на производител. В България производството е ръчно, в Германия картофите излизат от комбайна измити и сортирани по големина. В Германия производителите получават по-големи доходи при производствена цена около 0,06 цента за килограм картофи. Ако питаш някой производител какъв сорт ти предлага и не може да ти отговори. От такива производители нямаме нужда! Все едно някой да сади банани и да разчита на дотации от държавата, защото бананите му ще му излизат златни !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари