В България дори оградите убиват

0
Всеобщото безхаберие и безотговорност вече превръща властта в престъпна група, която дори не е организирана
Всеобщото безхаберие и безотговорност вече превръща властта в престъпна група, която дори не е организирана Снимка: Дарик радио

Това е историята на една предизвестена смърт - опасната казармена ограда на улица „Ком“ в Хасково взе жертва.

Под напора на силния вятър в петък привечер наклоненият от години зид най-после се катурна и затрупа мъж на средна възраст, който издъхна на място. Към този момент самоличността му все още не е установена. Едно хасковско семейство бе почернено в навечерието на Великден, пише Тодор Кръшков в haskovo.net.

Защо тази трагедия бе предизвестена?

От години, дори от десетилетия се подават сигнали за опасната ограда. Преди години там също имаше подобен инцидент. Медиите в Хасково са писали многократно, темата по едно време дори се превърна в банална. И са получавали многократно отговор от общината – имотът е на военното министерство, изпратили сме им писмо.

Любимият похват на чиновника – вместо да свърши работа, сяда и пише докладна записка. Всеобщото безхаберие и безотговорност в България вече превръща властта в престъпна група, която дори не е организирана.

Сега, подобно на историята след наводнението в Бисер, ще започнат взаимни обяснения и обвинения, увъртания и словоблудство. Общината ще твърди: Подавали сме многократно сигнали, военните ще увъртат, че са чакали не знам си какво. За едни нищо и никакви няколко лева, с които са можели отдавна да съборят оградата, и без това тя нищо не пази.

Сигурно са пестили за Ф-16. Всъщност вече се питам за какво им е на нашата армия Ф-16, след като разполага с толкова запустели и смъртоносни казарми? Просто примамва врага в някоя от тях и после само брои жертвите.

А общината да не се оправдава. При строеж, опасен за хората, просто го събаря и после представя сметката на собственика. И дори да се съдят, ще се съдят за пари, а не за живот. Съзнавам колко наивно звучи – в България животът е толкова евтин, той е на безценица.

Но колкото и наивно да звучи, ми се иска да видя арестуван министърът на отбраната – той е длъжен да организира ведомството си така, че всеки да си върши работата. А не с десетилетия да мести папки от бюро на бюро, и то за един килнат дувар. Иска ми се да видя и кмета с белезници – той също е отговорен за нелепата смърт под рухналия зид. Подчинените му е трябвало не да пишат писма, а да повикат багера на Екопрогрес. Или поне да оградят този участък от тротоара и да го направят недостъпен.

Крайно време е властимащите да престанат да хвърлят прах в очите на властнямащите с глупостта, наречена „политическа отговорност“. Политическа отговорност се носи за политически действия. За далавери с апартаменти и имоти, още повече за причинена смърт, се носи наказателна.

Източник: haskovo.net
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари