В Бачковския манастир боядисват 2023 червени яйца

0
Първото червено яйце задължително се поставя пред чудотворната икона на Света Богородица
Първото червено яйце задължително се поставя пред чудотворната икона на Света Богородица

Първото червено яйце задължително се поставя пред чудотворната икона на Света Богородица

На Велики четвъртък християнската традиция повелява да се боядисват червени яйца – символ на Христовото Възкресение.

Монасите в Бачковския манастир и тази година ще спазят традицията и ще боядисат 2023 яйца. Първото червено яйце задължително се поставя пред чудотворната икона на Света Богородица, която се смята за покровителка на обителта. В масовото боядисване ще се включат и доброволци от Бачково и Асеновград, предаде NOVA.

Според Даниела Янева технологията на варене е позната - слага се оцет и вода и яйцата се варят на умерена температура. "Мястото е силно, с Божията помощ яйцата остават здрави. Днес ще боядисаме 2023 яйца, а след това още 5000, които ще бъдат раздадени на Възкресение на миряните, Домове за стари хора и семейства в нужда. Яйцата се боядисват само в червено, а първото яйце се внася в олтара, а другото пред иконата на Божията майка, която е покровителка на манастира", обясни тя.

По думите ѝ доброволци винаги се включват в боядисването. 15-годишната Катерина идва чак от Банско, за да се включи. Прави го за пета година и споделя, че е вълнуващо преживяване.

Както всеки път, и днес няма нито едно спукано или счупено яйце. Това според доброволците вещае здрава и мирна година.

В събота ще бъдат боядисани още 5000 яйца. Всички те ще бъдат раздадени на вярващите, които посрещнат в манастира Христовото възкресение. Червените яйца ще бъдат дарени за здраве и в социални центрове и домове за възрастни хора, допълни Янева.

По традиция най-много богомолци пристигат в Бачковския манастир на втория ден от Великден, когато се изнася чудотворната икона на Света Богородица и на ръце се носи до местността „Клувията“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари