В Атия искат провеждане на референдум

1
Обясненията на екоминистъра не успокоиха хората
Обясненията на екоминистъра не успокоиха хората Снимка: БНР

Съдебни спорове около проекта за депото за опасни отпадъци край Атия, блокирало провеждането на информационна кампания сред населението.

Това стана ясно от думите на екоминистъра Нено Димов, който се срещна с протестиращите жителите на созополското село. Повече от 100 души днес настояха за стопиране на дейностите по изграждането на площадките за съхранение на отпадъци и поискаха провеждането на референдум, информира Дарик.

Възможно е, но не и сигурно

От своя страна, временно изпълняващият длъжността кмет на Созопол Катя Стоянова изключи възможността за внасяне на докладна с искане за обществено допитване в местния парламент. Според нея, такава може да бъде внесена от инициативен комитет, но положително ѝ гласуване в крайна сметка зависи от вота на съветниците в общинския център.

Обяснението за съхранение не успокоява хората

Днес министър Димов отново обясни, че площадките край Атия ще се използват не за преработка, а за съхранение на опасни отпадъци от различно естество. Оттам ще бъдат извозвани в специално обособени за това места в страната. Проектът се изпълнява по българо-швейцарска програма. Финансирането му е безвъзмездно. От капацитета на площадките ще се възползват три общини – Приморско, Созопол и Царево. Самото депо е изградено на 90%.  

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари