В Англия се бунтуват срещу безразборното използване на лицево разпознаване

0
"Не искаме анализиране на нашите биометрични данни при всяка наша стъпка", допълва комисарят по защита на информацията
"Не искаме анализиране на нашите биометрични данни при всяка наша стъпка", допълва комисарят по защита на информацията Снимка: БГНЕС / Архив

Главният регулаторен орган за защита на личните данни във Великобритания предупреди за безразсъдно и нередно използване на лицево разпознаване на обществени места

 "Проблемът става все по-сериозен и той важи не само за Обединеното кралство, а за още много места по света", съобщава регулатора, цитиран от Money.bg

Комисарят по информацията на Великобритания изразява загриженост относно възможността за злоупотреба с разпознаването на лицата на хората на публични места и предупреждава, че трябва да се обърне много сериозно внимание на защитата на данните, тъй като лицевото разпознаване се разширява все повече.

Инструменти като Amazon"s Rekogmination позволяват на правоприлагащите органи и други организации да записват лицата на минувачите на публични места и автоматично да търсят съвпадения в база данни с лица на хора, които представляват интерес за властите, като изчезнали, престъпници или бегълци.

Разследвания обаче са установили много неоправдани употреби налицево разпознаване, включително генериране на биометрични профили, насочени към хора с цел персонализирана реклама.

"Когато личните данни се събират масово и без знанието, избора или контрола на хората, негативното въздействие може да бъде значително ", коментира комисарят по защита на информацията във Великобритания -Елизабет Денъм.

"Трябва да можем да заведем децата си в развлекателен комплекс, да посетим търговски център или да обиколим града, за да разгледаме забележителностите, без да сме жертва на събиране и анализиране на нашите биометрични данни при всяка наша стъпка", допълва Денъм.

Тя предполага, че в бъдеще камерите за видеонаблюдение може да се комбинират с личните ни данни в социалните мрежи и затова сега е времето да се вземат мерки срещу това.

Миналата година много компании, включително IBM, прекратиха или спряха работата си по лицево разпознаване (LFR), а Европейският съюз предложи петгодишен мораториум върху внедряването на LFR в публични пространства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари