В 12 града ще се измерва безплатно кръвното налягане на хората, Русе сред тях

0
Това е най-голямата глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане
Това е най-голямата глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане Снимка: БГНЕС / Архив

По повод 17 май - Световен ден за борба с хипертонията, започва инициативата „Май месец за мерене“ на Международната лига по хипертония

В България тя ще се проведе за 15-а поредна година. Това е най-голямата глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане. Това съобщава БНР.

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

По данни на НСИ - проведено европейско здравно проучване за периода 2008-2017 г., заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст - 45-65 г., т.е. подмладяване на болестта.

Изследванията показват и увеличаване на процента на регистрирани пациенти с предсърдно мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риска от мозъчен инсулт 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност.

Всичко това се дължи главно на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и със свръхтеглото, прекален прием на алкохол и сол с храната, както и недостатъчна физическа активност.

За 15-ти пореден път в страната ще се проведе национална здравна кампания по инициатива на Българската лига по хипертония. Кампанията ще отбележи Световния ден на хипертонията и ще премине под надслов „Измерване, което спасява живот. Твоя.“ БЧК подкрепя кампанията.

През май и юни тази година в 12 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Русе, Добрич и Ботевград, са планирани общо 15 локации за измерване на кръвно налягане на хората.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари