Уволняват по-лесно болните

1
Шефовете няма да искат позволение от Главна инспекция на труда за уволнение на хората с увреждания
Шефовете няма да искат позволение от Главна инспекция на труда за уволнение на хората с увреждания

По-лесно уволняване на хората с увреждане и трансформиране на социалната пенсия за инвалидност в месечна финансова подкрепа. 

Това предвижда новият закон, който подготви ведомството на министър Бисер Петков. Днес най-накрая проектът беше качен за публично обсъждане на сайта на социалното министерство.

Шефовете няма да има нужда да искат позволение от Главна инспекция на труда (ГИТ) за уволнение на всички хора, които са с 50% и повече намалена работоспособност. Това е една от промените, които се предвижда да се направят в Кодекса на труда с новия закон за хората с увреждания, предава clinica.bg. Мотивите на социалното министерство са, че така ще спомогнат за наемането на работа на болните, защото сега работодателите не ги искат заради специфичните защити в законите ни.

Това не единствената спорна точка в новия закон.

С друга от промените на практика се отнема социалната пенсия на инвалидите. От 1 януари 2019 г. тя става част от месечната финансова добавка, която ще получават болните хора. В нея се акумулират и всички останали помощи – за лекарства, транспорт и т.н., на които са имали право досега. Заради това не е ясно дали хората ще получават повече или по-малко пари занапред. Предвижда се месечната финансова помощ да е от 10 до 57 процента от линията на бедност, която догодина трябва да е 348 лв. Това означава, че максимумът, който един човек може да получи е 198 лв., а в момента максималната социална пенсия без останалите добавки за лекарства и транспорт е 150 лв.

Тоест новата месечна сума може да се окаже по-малка от досегашната. Заради това в закона пише, че при заварените положения ще се вземе по-високата сума, така че хората да не се ощетят. При новите случаи на хора с увреждания обаче няма да е така и те автоматично ще получат по-ниска подкрепа.

На фона на тази сметка се оказва странно, че ще са нужни още 133 млн. лв., за да се реализират мерките в новия закон за хората с увреждания. Най-вероятно в тях ще влизат и разходите за личната помощ, която на този етап никой не знае какво ще представлява и която ще се регламентира в отделен закон. Хората с увреждания ще продължат да имат право и на целева помощ за приспособяване на средата спрямо специфичните си нужди – за преустройство на жилище, кола или друго. Тези текстове нямат разлика със сега действащото положение.

В новия закон се предвижда извършването на индивидуална оценка на хората с увреждания. И занапред тя ще се прави от службите за социално подпомагане по местоживеене. Отново това ще става след заявеното желание от страна на самия човек или неговите близки. В краен случай, ако службите се самосезират.

За сметка на липсата на съществени промени в подпомагането и извършването н оценката от потребностите на човека, се предвижда създаването на два нови административни органа са сред основните промени в новия проект. От 2021 г. социалното министерство иска да се направи Специализиран орган за хората с увреждания, а от догодина Съвет за наблюдение на това доколко се спазва прилагането на политиките за тях и обезпечаването на правата им.

Място в съвета ще имат както омбудсмана, така и представители на комисията за защита от дискриминация.

Освен това се правят промени на пазара на труда

Работодателите ще трябва да наемат определен брой болни във фирмите си или да плащат неустойка. Те обаче вече се обявиха категорично против подобни квоти. Отделно се детайлизират изискванията за „защитена заетост" или за това какво е социално предприятие. Конкретните параметри за тях ще се дадат в поднормативните документи.

Финансирането на медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания като инвалидните колички от здравната каса е друга съществена промяна в закона. Предвижда се това да стане от 1 януари 2020 г. До три месеца от влизането в сила на закона пък здравното министерство и касата трябва да издадат стандарти за качеството им. Не е ясно какви средства ще се трансферират към НЗОК за тази цел, както и дали това ще стане.

Събирането на едно място на всички видове подкрепи, на които имат право и в момента хората с увреждания са сред останалите части от новия закон. Според мотивите на социалното министерство с него се регламентира нова и по-добра философия за подкрепа и живот на хората с увреждания. На практика обаче това твърдение остава спорно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари