Увеличиха здравните вноски за самоосигуряващите се лица

0
Минимум 31,20 лева здравноосигурителна вноска ще плащат самоосигуряващите се лица
Минимум 31,20 лева здравноосигурителна вноска ще плащат самоосигуряващите се лица

Минимум 31,20 лева здравноосигурителна вноска ще плащат самоосигуряващите се лица

Увеличиха здравноосигурителна вноска за самоосигуряващите се хора от началото на месеца до минимум 31,20 лева. Задължителна вноска за здравно осигуряване дължат, например, трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, също така и зрелостници, които все още не са започнали работа или висше образование. Това обясни за Радио ВИДИН Милена Борисова, главен експерт от видинския офис на приходната агенция.

"От първия ден на август тази година е увеличен минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, като той вече е изравнен с минималната работна заплата и е 780 лева. Съгласно Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание лиза дължат здравни вноски върху половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Или казано простичко, безработните лица дължат здравни вноски върху половината от 780 лв. или 8% от 390 лв. са точно 31.20 лв... Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Например здравноосигурителната вноска за август 2023 година трябва да се внесе най-късно до 25 септември 2023 г. Гражданите, за които възниква задължение сами да плащат здравноосигурителните си вноски, трябва подават в НАП и декларация, с която декларират, че са безработни. Тя се подава електронно с персонален идентификационен код /ПИК/ на НАП или КЕП, чрез портала за електронни услуги или на хартиен носител в офис на приходната агенция. За последните два месеца над 2 500 граждани на Видинска област посетиха офиса на НАП за да уточнят своя здравноосигурителен статус. Почти 700 са лицата, подали за този период, декларация образец 7, с която декларират задължението си сами да плащат здравни осигуровки, сред тях са и част от абитуриентите, които успешно завършиха средното си образование през тази година. През летния сезон се наблюдава увеличение на посещенията в офиса на НАП във Видин по повод уточняване на здравни права, защото много видинчани, които живеят в чужбина, се прибират през това време на годината и се възползват от възможността да проверят и уточнят здравния си статус. Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца, 3 години. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца, 5 години. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период..."

Повечето видинчани, с които разговаряхме, смятат, че здравноосигурителната вноска е висока и не отговаря на качеството на здравните услуги, показа анкета на Радио ВИДИН.

"Според мен не отговаря качеството на здравеопазването на тези вноски. Мисля, че са около 32, 33 лв., аз се самоосигурявам. Според мен здравеопазването в България е под всякаква критика... Аз не съм тук, аз съм по чужбина. Аз съм тук за месец, месец и половина и се прибирам. В чужбина съм осигурен, там ти удържат от заплатата, мисля, че беше 150 евро на месец, по-скъпо, но стандартът на живот е по-хубав... То явно всичко вече е нормално да се качва нагоре, не ме учудва, че се покачват здравните вноски... Хубаво е да се увеличат, но лошото е да се знае къде отиват парите. Не е тайна всеки ден говорят, че се злоупотребява с тези пари. Откровено казвам, че здравеопазването не е на никакво ниво... За това здравеопазване големите градове са по-добре, а тук във Видин, Враца, Лом, не, особено тук във Видин, ако не дадеш пари нищо не ти правят... За безработен човек таксите са високи. Аз се самоосигурявам, на гърба на мъжа и децата. Те на всеки 2, 3 години с 2, 3 лв. тя се вдига..."

Размерът на здравноосигурителна вноска за самоосигуряващите се до този момент беше 28,40 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    До безсмъртния 3
    Явно ти ще си от тия, дето ще те закачат на тръбички и няма да излезеш от болница с месеци, като за цялото удоволствие ще се наложи да си продадеш панелката, за да си платиш. Понеже не си плащаш здравните осигуровки. Е, пожелавам ти го.
  • 0
    3
    До двата коментара под мен
    Да Ви го набутам и на двамата здравно осигурени или неосигурени такива,организми.Да Ви го бутна и на здравната каса......:-)
  • 1
    2
    Не кълни,
    че стига. И вероятно си от тия, които изобщо не плащат здравни вноски с философията "То като ми стане нещо, ще си платя на доктор". После се бутурясвате някъде, возят ви до спешното и после цялото лечение го плащаме ние чрез нашите редовни здравни вноски. Само тъпите тарикатски кратуни не са вдянали, че здравната система е на солидарен принцип и като не плащат те, плащаме ние. Е, понякога им се връща, като се наложи да си платят всичко до стотинка.
  • -1
    1
    Дечко
    Да платите погребенията на децата ви с парите от тези вноски, проклетници такива!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари