Увеличиха детските надбавки, майчинството и минималната заплата. Какво още?

7
Според синдикатите обаче  увеличенията са недостатъчни заради
Според синдикатите обаче увеличенията са недостатъчни заради Видео: NOVA

Според синдикатите е необходима изцяло нова система за социално подпомагане

От днес скок на минималната работна заплата и някои социални помощи. От април хората, които взимат  минимално възнаграждение ще получат 710 лв., а не 650 лв. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се се увеличава от 650 на 710 лв., информира NOVA

Ръст има и при максималния осигурителен доход от 3000 на 3400лв.От 1 април всички семейства със средномесечен доход от 510 лв. На човек ще имат право на надбавки. Увеличава се и размерът на помощите за деца, като за едно дете сумата става 50 лева, за две –  110 лева, за три 165 лева. Паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2 годишна възраст се увеличава от 650 на 710 лв. Промяна има и в обезщетението за безработица. Минималният дневен размер се увеличава от 12 на 18 лв. А максималният от 74 на 85 лв. Според синдикатите обаче  увеличенията са недостатъчни заради повишените цени. 

Дългоочакваният ръст на минималната работна заплата  вече е факт – над 9 % спрямо 2021 година. Васил Йорданов, който е строителен работник обаче изчислява, че  дори с увеличението от 60 лв. няма да може да покрие  основните си разходи.

Ще ги изяде инфлацията, инфлацията ще ги изяде ..даже са малко, минимум 1000 лв. трябва да е минималната.  Даже половината ток не можеш да си платиш с тия 60 лв.”, твърди Васил.  

Синдикатите също смятат, че увеличението не е достатъчно, предвид високата инфлация и настояват за нов ръст.

„Ние искахме 760 и продължаваме да искаме и смятаме, че това е формулата поне 50% от средната, за миналата година беше 1500, така че 760 дори не прави 50 процента от нея”, посочи Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Отново заради ръста на цените, родители разказват, че увеличението  на парите за детски надбавки няма да се усети.

„Нищо не е, какво да ви кажа....50 лв. за едно дете на тази скъпотия нищо не е . С тези 10 лв. какво ще й добавя ... 2 шапки”, твърди Галя, родител.

Въпреки сметките, от КНСБ отчетоха положителните стъпки в социалната сфера. „Възприе се подхода, които ние искахме да се увеличават пенсиите през всяка година стаж. Увеличи се и минималното обезщетение за безработица с 6 лв на ден, което е видимо от 12 стана 18. Има и добри неща в социалната сфера, но те трудно се забелязват поради този огромен натиск от цените на тока и парното, което аз се съмнявам, че могат да бъдат удържани”, заяви Пламен Димитров от КНСБ.

КНСБ дадоха оценка на 100-те дни на новото правителство, като не пропуснаха и критиките. „Наполовина свършена работа за тези 100 дена и доста неща, които не са свършени, най-важното, което за нас е недовършено и доста фундаментално е липсващата програма за управление. Ние виждаме едно коалиционно споразумение, което беше писано в мола”.

Според синдиката е необходима изцяло нова система за социално подпомагане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Калоян Илиев
    Увеличиха и цените на основните продукти
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари