Увеличението на асансьорната такса най-много ще засегне големите блокове в Русе

4
Друга угроза е, че градът ще остане скоро и без асансьорни техници, предупреждават от бранша
Друга угроза е, че градът ще остане скоро и без асансьорни техници, предупреждават от бранша Снимка: БНР

Друга угроза е, че градът ще остане скоро и без асансьорни техници

С 20% се повишава таксата за асансьорна поддръжка от 1 януари. За това предупреждават фирмите за професионални домоуправители в Русе. Причината е увеличението на тока, както и недостига на сервизни техници, уточнява БНТ.

Три хиляди са асансьорите в Русе. За поддръжката им ще плащаме между 15 и 50 лева повече. Колко точно - зависи както от големината на асансьора, така и от броя етажи в жилищната сграда.

"Повишаването на таксите най-много ще засегне големите блокове, като този 15-етажен, където има два асансьора голям и малък. Съответно таксата на по-големия ще е по-висока, а таксата на малкия – по-ниска. Все още не сме получили анексите, но се предполага, че за тези двата поскъпването ще е около стотина лева. Отделно се плащат ток за асансьор, отделно се плащат всички други консумативи, които са необходими съоръжението да работи", заяви Диян Илиев, професионален домоуправител.

Поскъпването ще засегне около 80% от хората, които живеят в блокове.

"Много хора са в чужбина, което означава, че те не ползват асансьор и съответно сумата от самата такса се разпределя върху по-малък брой хора. Тоест ще се увеличи сумата много повече за тях, тези, които живеят, отколкото за всички останали", допълни Диян Илиев.

Увеличението ще се отрази и на месечната такса, която домакинствата плащат за цялостното обслужване на етажната собственост.

А живеещите в един от входовете на блок 213 в русенския квартал "Чародейка" още преди три години решават да заключат асансьора и да ходят пеша. Не всички обаче могат да си го позволят.

Освен поскъпването на горивата и електроенергията, върху новата цена на асансьорната такса влияе и липсата на оригинални резервни части за съоръженията, както и ниското заплащане на сервизните техници, казват от бранша. Спешно се нуждаят от кадри, но желаещи няма.

"След 10-15 години ще стане страшно. В момента средната възраст е сигурно 55-60 години на техниците. Да не говорим, че половината в Русе са пенсионери. Това означава, че не след дълго ще останем без техници в града. Това го гарантирам. Младите техници в града в момента са не повече от 7-8 човека", каза още Мирослав Бъчваров, асансьорен техник.

Затова от бранша настояват за достойно заплащане, което според тях, трябва да е над средното за страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари