Увеличение на здравната вноска в България

0
Д-р Станимир Хасърджиев: страната е в състояние на финансов недостиг и разгромена здравна система
Д-р Станимир Хасърджиев: страната е в състояние на финансов недостиг и разгромена здравна система Снимка: Канал 3

Необходимо е увеличение на здравната вноска в страната. Това заяви по Радио „Фокус“ д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

По думите му в момента страната е в състояние на финансов недостиг и разгромена здравна система.

“Факт е, че в България здравната вноска е най-ниска и в момента всички ние берем плодовете на тази ниска здравна вноска, а именно лошото и скъпо здравеопазване. Колкото е по-ниска е здравната вноска, толкова по-голямо е доплащането в болница и изнудването на пациенти“, коментира Хасърджиев. По думите му препоръките на всички световни институции и Европейската комисия са държавите да създадат такива системи на здравно осигуряване, които да генерират повече пари в системата от здравни вноски.

„Това ще стане за сметка на намаляване на доплащането, тоест за по-евтини лекарства и за отпадане на доплащането, когато човек влиза в болница, уточни председателят на Националната пациентска организация

Станимир Хасърджиев допълни, че повишаването на здравната вноска трябва да гарантира на българските граждани, че системата ще се подобри и ще отпаднат всички доплащания, които в момента се извършват нерегламентирано. По думите му е недопустимо едно здравноосигурено лице да отделя стотици левове за лекарства и да доплаща за избор на екип в болница. Тази система е характерна за Азия и Южна Америка, но не и за Европа, каза още Хасърджиев.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари