България е на първо място по брой болници на глава от населението

2
Броят от 380 болници води до неравномерно и оскъдно разпределение на човешки и финансов ресурс
Броят от 380 болници води до неравномерно и оскъдно разпределение на човешки и финансов ресурс

Броят от 380 болници води до неравномерно и оскъдно разпределение на човешки и финансов ресурс

Здравната система е недофинансирана от години. Бюджетът за здраве продължава да се възприема като разход, а не като инвестиция. Това е резултат от факта, че абсолютно всеки бюджет се гледа механично. Ще има ли ред в сектор здравеопазване и кога ще завърши работата по изготвянето на Национална здравна карта?

"Причините са изключително много за това. От една страна, имаме нарастваща инфлация, от друга страна, имаме догонващи цени на клинични пътеки, от трета страна, имаме консолидация на пациентския поток към по-големи лечебни заведения, като говорим за болници в по-тежко финансово състояние. Това включва най-вече общинските болници."

Това казва в интервю за БНР Аркади Шарков, икономист в областта на здравеопазването и съветник на здравния министър.

Той коментира, че когато едно лечебно заведение достигне до тежко финансово състояние и неговият принципал да е Общината, критиките се насочват към МЗ, а в същност Общината е отговорна за собственото си лечебно заведение.

България има около 380 болници и по този показател се нареждаме на първо място по брой болници на глава от населението, което води до едно неравномерно и оскъдно разпределение както на човешкия, така и на финансовия ресурс.

"В момента се изготвя проект за временен мораториум за разкриване на нови лечебни заведения, като целта му не е да спре разкриването, а да задържи настоящето състояние до създаването на Национална здравна карта", посочва Аркади Шарков.

Здравеопазването в България е квазидържавно и е напълно зависимо от бюджета на НЗОК, а цените в него са догонващи.

В сравнение с цените от месец 2022 г., цените в сектор здравеопазване са нараснали с 13,7%, като при лекарствата това е с 17,2%, а лекарските услуги – с 5,8%. Има увеличение и при денталните дейности.

Нужни са друг тип политики, които позволяват съответно компенсация на тези дефицити. Предстои да започне работата по бюджета на НЗОК за 2024 г., казва в заключение той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    русенец
    То Булгаристан е на първо място и по юристи на глава от населението, ама нито здравеопазване имаме, нито право. Просто всичко е бизнес. Търговийка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари