Увеличават се нивата на фини прахови частици във въздуха в Русе

0
АИС „Възраждане“ е отчела пет превишения на нормата за фини прахови частици
АИС „Възраждане“ е отчела пет превишения на нормата за фини прахови частици Снимка: РИОСВ - Русе

АИС „Възраждане“ е отчела пет превишения на нормата за фини прахови частици

С измерванията, проведени от 30 септември до 12 октомври, Мобилната автоматична станция (МАС) на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) приключи работа в Русе за календарната година, съобщи РИОСВ - Русе.

През периода, представителен за сезон есен, не са регистрирани отклонения от нормите на серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон и фини прахови частици и бензен, толуен и ксилен.

Станцията извърши общо четири измервания, за период от 13 денонощия всяко, в двора на ОУ „Ангел Кънчев“, за да следи качеството на атмосферния въздух в западната част на гр. Русе, по план, предварително утвърден от министъра на околната среда и водите.

Предстои да се вземе решение дали да бъдат заложени планови измервания за следващата година с МАС, както и в кой район на града да се осъществят.

С понижението на температурите са регистрирани първите превишения на нормата за фини прахови частици 10 микрона, които се дължат на отоплението от битовия сектор. От началото на октомври АИС „Възраждане“, разположена в централните части на Русе, е регистрирала пет превишения на нормата за фини прахови частици от 10 микрона. За сравнение, за същия период общинската станция АИС „Родина 2“ е отчела 1 превишение на този атмосферен замърсител, а тази, разположена в квартал „Дружба 2“ няма регистрирани превишения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    9
    Гост
    Тъй, тъй, точно тъй! Градът разкопан, като картофена нива, но запрашаването ще да е от печките на хората, горящи при 22 градуса външна температура.
  • 5
    8
    asfasg
    скоро и други частици ще има
  • 7
    7
    Мишелов
    В Нисово въздуха е чист. Поря си бившата Еколожка на Областта, ближа и Утенцето, свирки ми прави ....от орехови съчки, бившата ми взе всичките имоти и спестявания, децата ми викат тате що се излагаш като дърт педерунгел,.....какво да искам? Щастлив татко съм на цял баскетболен отбор. Сега я напъвам къдравата за още 5 наследника. Клецам я яко, всеки ден. На работа клецам и колежките и. Сега ми се е паднало да клецам. От дърт род Клецаддйии съм израснал. Кадафито ми е дал името. Кадафито, Муамар бе, кръстника ми.
  • 1
    6
    Архитекта
    Първо - Русе е пренаселен, оттам и замърсяването на въздуха от МПС-та. Второ - в Русе са оставени заводи на тежката химия, а ликвидираха например Русенска корабостроителница. Трето - контролът върху качеството на въздуха не е ефикасен, както в Швейцария. Това е достатъчно .
  • 10
    5
    русенец
    Айде сега глезотии, фини и нефинни прахови частици, увеличават се, намаляват. Все сме недоволни, стига де. Толкова може кметчето ни, толкова и прави. Нали ние гласувахме за него, че даже се и радвахме и имаше празнична заря за победата му. Ще търпим и ще мълчим. Път току виж и догодина си го изберем, тогава току виж разкопает града ни за метро. Гласуваш, избираш, мълчиш!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари