Увеличават парите за ваучери от догодина

2
Работодатели искат да се увеличат парите за ваучери още тази година, но министър Горанов отсече, че няма как това да се случи
Работодатели искат да се увеличат парите за ваучери още тази година, но министър Горанов отсече, че няма как това да се случи

Финансовият министър Владислав Горанов обеща да увеличи квотата за ваучерите за храна за 2017 г., но не уточни каква ще е сумата.

Той е категорично против отпадане на лимита, както искат работодатели и синдикати. Квотата за 2016 г. беше 260 млн. лв., но тя се изчерпа рекордно бързо - още през август. Така около 400 хил. работници няма да получават по 60 лв. за месеците до края на годината към заплатата си.

Работодатели и синдикати искат допълнителни средства от 240 млн. лв. още за тази година, но финансовият министър даде да се разбере, че актуализация на бюджета преди изборите няма да предлага. "Загубата за бюджета от допълнителната сума би била нови 95,3 млн. лв. при 103,2 млн. лв. общо по тазгодишната квота", обяви Горанов, цитиран от в. "Сега".

Тази година ваучерите за храна ще свършат много бързо От обясненията на финансовия министър стана ясно, че изчерпване на ваучерите за храна се дължи на "изкуствено създадено напрежение" заради некоректната борба за пазарен дял между операторите, които се презапасявали с квоти. Освен това и работодателите също се запасявали, каза министърът и ги заплаши "НАП да работи все по-задълбочено" по този въпрос. Виновни били обаче и държавни предприятия като АЕЦ "Козлодуй", които неправилно използвали ваучери. Има две наредби за предоставяне на безплатна храна - едната е за всички работещи, а другата е само за тези, които имат право на безплатна храна, защото работят в предприятия със специфичен характер и организация на труда. Такива са миньорите, водолазите, лекарите и др.

Не стана ясно какви мерки ще бъдат предприети за избягване на некоректно прилагане на нормативната уредба. От асоциацията на операторите на ваучери посочват, че от 42 страни в света, в които има система на ваучери, само у нас има квоти и настояват за отпадането им. Според данните ваучерите увеличават потреблението със 7%. "Това е само там, където не се прилага лошата практика да се намаляват възнагражденията за сметка на ваучерите", коментира Горанов. Това по закон е забранено.

Министърът обясни, че изчерпването на квотата за ваучерите не означавало, че тези 400 хил. работници ще останат без бонуса към заплата си. "Социално ориентираните работодатели могат да предоставят социалната придобивка чрез заплащане на необходимите и нормативно регламентирани данъци и осигуровки, за да продължават да поддържат нормалната ефективност на своите наети лица", каза министърът. Идеята на ваучерите е именно, че работодателите и служителите не плащат данъци и осигуровки върху тях. "По отношение на тезата, че с отпадането на лимита ще влязат повече приходи в бюджета - със същия аргумент може да измислим и перпетуум мобиле", добави Горанов.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари