Утре ще открият паметник на Игнат Канев в родното му село

3
Монументът ще бъде поставен непосредствено пред входа на читалище "Канев Пробуда" в Горно Абланово
Монументът ще бъде поставен непосредствено пред входа на читалище "Канев Пробуда" в Горно Абланово Снимка: Кметство Горно Абланово

Монументът ще бъде поставен непосредствено пред входа на читалище "Канев Пробуда" в Горно Абланово

Паметник на канадския предприемач с български произход и филантроп Игнат Канев (1926 - 2020 г.) ще бъде открит в родното му русенско село Горно Абланово утре - 6 октомври.

За това съобщи кметът на населеното място Росен Иванов.

По думите му чрез този паметник "ще изразим своята благодарност и почит към многобройните актове на благотворителност от господин Канев както за нашето село, така и за България". Монументът ще представлява бюст на покойния Канев, който е почетен гражданин на Русе и "Доктор хонорис кауза" на Русенския университет.

Паметникът ще бъде поставен непосредствено пред входа на читалище "Канев Пробуда" в Горно Абланово. Културният център е изграден през 2014 г. със средства, дарени от канадския милиардер.

Кметът на крайдунавското селище каза, че идеята за изграждането на паметника е подадена от него към семейство Канев на среща през есента на миналата година. Близките му веднага откликнали положително и съвместно предприели първите стъпки към осъществяването на проекта.

Иванов съобщи, че бюстът вече е завършен. Изваян е от скулптора Нина Лишовска.

"Церемонията по откриването на паметника ще бъде наесен, около рождената дата на Игнат Канев – 6 октомври. Тогава ще присъства и семейството му. Финансирането на проекта е съвместно - между Община Борово и семейство Канев", каза Росен Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Александър
    Моля, не допускайте некадърника от ДС, кой то разсипа болницата със същото име в Русе!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари