Утре ще евакуират първите 60 българи от Одеса

0
Откриваме 3 пункта, през които ще можем да приемем българи от Украйна, обяви Кирил Петков
Откриваме 3 пункта, през които ще можем да приемем българи от Украйна, обяви Кирил Петков

България ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО, заяви президентът Румен Радев

Първите 60 българи, които искат да се евакуират, тръгват утре от Одеса с автобус, обяви генералният консул Светослав Иванов. Мъжете, украински граждани, до 60 г. не подлежат на евакуация, а подлежат на мобилизация, каза още той. Основно евакуирани ще бъдат жени и деца от смесени бракове, информира вестник СЕГА

Откриваме 3 пункта, през които ще можем да приемем българи от Украйна, като към момента 120 души са изявили желание, това обяви в същото време премиерът Кирил Петков в Министерския съвет. 

Транспортният министър Николай Събев организира превоз с автобуси, като се търси вариант и за полет през Полша. „Обследваме възможността да посрещнем и украински граждани на територията на България, подготвяме планове, ако има такъв наплив“, посочи още министър-председателят.

Малко по-рано, президентът Румен Радев пък обяви, че по информация на българската държава към момента над 4000 души са поискали от нашите власти да бъдат евакуирани от Украйна. Радев заяви, че се предприети мерки от съответните министерства да бъде организирана такава евакуация, която да обхване не само българските граждани, но и всички украински граждани, които желаят да потърсят убежище у нас.

Преди това, българското държавно ръководство осъди военните действия, които провежда Руската федерация срещу Украйна. "В ход е пълномащабна конвенционална операция на РФ с всички възможни сили и средства, с нанасяне на удари по критичната инфраструкура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо - в 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти, с удари по съвременна държава - категорично недопустимо", обяви президентът Румен Радев, който рано сутринта събра на спешно съвещание ръководителите на основните държавни институции.

Според президента засега няма пряка военна заплаха за България. Оценката е на основата на данни на всички държавни служби.

"Ситуацията за сигурност в Европа и в глобален мащаб е тотално променена", отбеляза в същото време Радев. Държавните институции анализират рисковете за въздушните и морски пътища, за енергийните трасета, и за цялата система на доставки, засягащи българското общество. Също така, търсят се алтернативни маршрути за доставка на енергоизточници, на храни, на всички стоки от първа необходимост, за да няма прекъсвания.

"България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО, и изобщо в системата за национална и колективна сигурност. В ход вече са консултации в съюзен формат в рамките на НАТО ... България продължава да участва във всички формати на НАТО и ЕС, за да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност, и ще продължаваме да правим всичко възможно, за да гарантираме сигурността на българските граждани", обобщи Радев.

Премиерът Кирил Петков заяви, че приоритет е извеждането на българите от Украйна. С транспортното министерство се организира сухопътен транспорт, а с министерството на туризма се подготвят хотелски бази, които да приемат пристигащите хора. Работи се с МВР и ДАНС, за да се организира бързо обработване на данните на хората.

"Осъждаме остро действията на РФ. Това е недопустимо. България ще бъде партньор, от който може да се очаква, че ще говори в един глас с ЕС и НАТО", каза Петков. Той съобщи, че днес в 8 вечерта ще бъде в Брюксел във връзка с подготовката на общ отговор на страните-членки на ЕС.

Стефан Янев: Да не използваме фриволно думата "война"

Странно изявление направи по-рано сутринта българският министър на отбраната Стефан Янев във връзка със стартиралата офанзива на Русия срещу Украйна. Според него не бива да се прекалява с думата "война". "Ние често фриволно си използваме тази дума. Каквито й да са целите на Русия, тя вероятно ще води една ограничена операция, или поне така ще се представят от Путин и хората около него. Не е важен етикета, а това, което се случва на терен и на тази база ще правим нашите анализи, изводи и планове за реакция", заяви той пред Би Ти Ви. "Надявам се да не съм бил единственият, който е мислел, че кризата в Украйна ще се реши по дипломатически път. Но не е това случаят – за пореден път имаме доказателство, че системата за международни отношения не работи. Това е доказателство, че всички усилия за диалог и дипломация не винаги дават резултат. Позицията на българската държава – правим своите изводи, правим планове за реакцията. Ще трябва да използваме целия инструментариум, за да вземем адекватни решения", каза още той.

Янев обяви и, че със сигурност в България ще пристигнат по-рано нидерландските изтребители F-35, които трябваше да се включат в еър полисинг през април-май. Сега те ще дойдат по-скоро, но още не е решено кога точно, каза военният министър.

Няма директен риск за България, повтори Петков

Няма директни риск и заплаха за територията на България, повтори по обед премиерът Кирил Петков в изявление в Министерския съвет. Сформирани са оперативни групи, които работят по различни рискове, с цел превенция и да се следи ситуацията. "Не трябва да се предизвиква паника. В този момент няма директен риск по никакъв начин за военни действия срещу България", каза Петков. България ще изработи и план по отношение на енергийни запаси, военновременни запаси, кибер сигурност и т.н. Правителството ни още веднъж остро осъди агресията срещу Украйна и гарантира, че ЕС и НАТО ще имат обща позиция. България категорично ще бъде част от тази позиция. Днес в Брюксел евролидерите ще обсъдят ответната реакция срещу Русия. Петков призова българската опозиция да бъде конструктивна, приемайки бюджета, защото в сложната ситуация той става още по-важен.

Петков заяви, че България ще приема сънародниците ни от Украйна в три пункта. Той спомена за "около 120 души", очакващи евакуация. МВнР също съобщава за подобна бройка, разминавайки се 4-те хиляди, съобщени от Радев по-рано. "Министър Събев организира автобуси, предвиждаме варианти за полети през Полша", съобщи премиерът. Петков каза още, че България може да приеме и украински граждани.

Други реакции

"Категорично осъждам военната агресия на Русия срещу Украйна", заяви външният министър на България Теодора Генчовска. "Този акт подкопава суверенитета и независимостта на Украйна и представлява тежко нарушение на международното право”, написа тя в "Туитър". Посещението на Генчовска, планирано днес в Украйна, се отменя.

Стана ясно още, че Народното събрание подготвя обща декларация, подкрепена от всички политически сили. "Ще покажем единство на институциите, най-вероятно ще има извънредно заседание на парламента за изслушване на службите и Министерски съвет. Направихме контактна група от всички парламентарни групи и имаме обща позиция, че ще излезем с декларация, която започваме да подготвяме", заяви депутатът от ПП Андрей Гюров.

"Позицията на България ще бъде съобразена с общата позиция на НАТО", каза Тошко Йорданов от ПП. Мнението на Христо Иванов от ДБ пък е: "Днес сме в променена ситуация. На фона на това, че наистина става дума за война и тази война не е война между две страни - Русия и Украйна. Тази война е война, при която един диктатор се опитва с всички средства, включително бомбардировки срещу градове, в които има цивилно население, да ревизира следвоенния ред. Пред лицето на тази заплаха трябва на ново ниво на национална отговорност да консолидираме българската държавност". И още доста депутати излязоха с индивидуални коментари.

Щаб

Българското Министерство на външните работи съобщи, че е сформиран щаб, който анализира ситуацията в Украйна. Вече има план за евакуация на българите. Рано сутринта Генчовска е обсъдила с посланика ни в Украйна възможностите за това. В посолството в Киев записват актуалната информация за тях, за броя членове на семействата им. Оттам умоляват гражданите да останат по домовете си, за да могат да се свързват с тях. „Информацията, с която разполагаме, е, че има голяма паника в Киев. В части от страната няма ток, очаква се и мобилните данни да бъдат спрени. За Одеса информацията е, че няма паника, по думите на консула ни там”, заяви говорителят на МВнР Митко Димитров, цитиран от Нова телевизия.

Генчовска разпореди на дипломатите от мисиите на България в Полша, Румъния и Молдова да отидат на граничните пунктове и да оказват съдействие на нашите сънародници, които желаят да напуснат страната. Информацията, с която разполага Министерството на външните работи е, че в някой райони на Украйна токът е спрян и се очаква мобилните оператори също да преустановят работа.

Българските граждани могат да се свържат с дипломатическите представителства на България в Украйна на следните телефонни номера: Посолство на Република България в Киев: +38044 2354389; +380442352202; дежурни телефони в извънработно време: +380442467237;+380442467672; [email protected] ; Генерално консулство на Република България в Одеса: +38 048 746 65 54; +38 048 746 65 58 ; +38 048 746 63 75; дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380682930048; Е-mail: [email protected] /БГНЕС

А Борисов се вълнува от критиките срещу него за газовата връзка с Гърция

С не по-малко странно изказване излезе и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който даде брифинг в партийната централа. В него той смеси похвали и критики към управляващите и президента Румен Радев. "За първи път, с всичките си условности, те се опитаха да дадат някаква правилна формулировка на това, което се случва", започна бившият премиер. След това обяви, че две политически сили (без да ги назове) в парламента отказват да подпишат проекта на декларация за Украйна, изготвен от ГЕРБ, защото вътре присъствала думата "санкции". "Смятайте докъде сме се довели като лоялен член на НАТО и на ЕС", коментира Борисов.

Той изтъкна, че войната ще създаде риск пред енергодоставките, и скочи на управляващите, че са източили газовото хранилище в Чирен, за да го "раздадат на техните фирми". В същото време, се похвали, че партията му получила "стотици" обаждания сутринта от желаещи да приемат евентуални бежанци. Борисов констатира, че войната ще донесе обедняване в Европа, и използва случая, за да жегне правителството, че не се справя с плана за възстановяване и устойчивост, от където чакаме помощи. Изведнъж се присети, че казаното може да се приеме като критика, и бързо каза, че днес трябва да се демонстрира единство, и обеща подкрепата на своята партия.

Призивът за единство обаче не изтрая дълго - Борисов сподели обидата си от коментара на Кирил Петков, че 12 години нищо не е построено по газовата връзка с Гърция. "Аз казвам, че от 1300 години не е строено, с изключение при нас", обяви водачът на ГЕРБ и размаха като доказателство снимки от първата копка на газопровода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари