Да избягаш от войната: Българи се оплакват от лоша организация на евакуацията, МВнР отрича

0

Хенадий от Одеса, заедно със съпругата му и двете му деца, вече е на граничния пункт Дунав мост в Русе

За експлозии и стрелба в северен квартал на столицата Киев, съобщава украинската армия. Очакванията са руски танкове да се приближат към сърцето на града.

Стотици хора потърсиха сигурност в бомбоубежищата и метростанциите в Киев, далеч от обстрела.

Според Кремъл вчера са разрушени 83 военни бази на Украйна.

Тревожна нощ и за нашите специални пратеници в Киев. Цветана Балабанова и Александър Осиченко в не могат да напуснат града, защото е блокиран от армията. Те се отправиха към посолството ни.

Сигнали от наши сънародници в Украйна, които искат да се евакуират. Те разказват, че няма съдействие посолството ни и организацията е лоша.

Ситуацията се усложнява и заради забраната украински мъже между 18 и 60 години да напускат държавата.

На път за Армения Николай Колев и съпругата му имат междинна спирка в Киев. Точно тогава всички полети се отменят и бомбардировките над града започват. До този момент продължават да търсят как да се евакуират, но казват, че не получават съдействие от посолството ни в Киев.

Свързвахме се с посолството и казаха, че сме записани в списък и ще ни се обадят. Такова обаждане досега не сме получили. Имаме познат, който е успял да зареди малко гориво, и е готов да тръгне към Молдова с нас. Голям риск, но оставайки тук рискът не е по-малък. Ние очакваме настъплението на руската армия буквално“, споделиха те.

Макар и вече на границата - Петър, заедно с двете си деца, също не може да напусне Украйна. От пункта го делят едва 2 километра, които не може да мине от 3 сутринта.

Във връзка с това, че вчера забраниха на мъже да напускат Украйна - затова сигурно опашката е толкова голяма, те искат да напуснат, а не ги пускат. Това, което е написано, че има връзка, че има български коридори за граждани - всичко това е лъжа“, споделя Петър.

От външното ни министерство отрекоха да има проблеми с организацията

Посолството ни издава документи на български граждани, временни паспорти, включително на малки деца. Пътуват автобуси към Киев за евакуиране на нашите сънародници. Правим всичко възможно с наличния ресурс да изтеглим нашите сънародниците“, заяви Митко Димитров, директор на пресцентъра на МВнР.

Евакуация на българи тече и в Одеса.

Хенадий от Одеса, заедно със съпругата му и двете му деца, вече е на граничния пункт Дунав мост в Русе. Благодарен е, че е успял да мине границата преди забраната мъже между 18 у 60 да напускат страната.

От Одеса днес ще се евакуират над 100 души. По списък - засега утре желаещите да напуснат са поне още толкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари