Утре празнуват жените с "мургави" имена

0
Смятало се е, че мургавите хора са по-здрави и обични
Смятало се е, че мургавите хора са по-здрави и обични Снимка: © Sofia Photo Agency

На 10 март имен ден празнуват Галя и Галина.

Православната Църква почита паметта на света Галина. Галин - значение, произход и имен ден от старинното "гал" - мургав, черен (смятало се е, че мургавите хора са по-здрави и обични) или от диал. "галун - "гълъб".

Друг произход - от гръцката дума "тишина" (galini), т.е. равнозначно на славянското име Тихомир. Според друга версия, произлиза от глагола "галя" ("милвам"), заедно с други имена като Гален, Галена, Галина, Галя.

Страдание на светите мъченици Кодрат, Киприан, Дионисий, Анект, Павел, Крискент и другите с тях

Свети мъченик Кодрат се родил и възпитавал при следните обстоятелства. По време на жестокото гонение срещу християните от нечестиви царе и князе Христовите изповедници били подлагани на ужасни мъчения; поради това много вярващи, боейки се от непоносимите мъчения, оставяли градовете, жилищата и имуществото си.

Бягайки, те се скривали в планините и пустините, за да съхранят невредима светата вяра в Христа, приемайки по-добре да живеят със зверовете, отколкото с нечестивите идолопоклонници.

На мъки за Христа се решавали и свети жени, подражавайки на свети Кодрат и пазейки в сърцата си наставленията му - Хориса, Нунерия, Василиса, Ника, Гали, Галина, Теодора и много други жени, а също и мъже. Едни от тях се преселили при Господа, бидейки посечени с меч, други били удавени във вода или убити по друг мъчителен начин. Всички те заедно със своя наставник свети Кодрат били причислени към лика на мъчениците, получили победни венци от десницата на Христа Бога, на Когото слава с Отца и Светия Дух во веки. Амин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари