Утре е Голяма задушница

0
На задушница се посещават гробовете на починали близки, като за помена се подготвя „ коливо “
На задушница се посещават гробовете на починали близки, като за помена се подготвя „ коливо “ Снимка: Даровете на Гея

На 26 февруари е Голяма задушница

В църковния календар има няколко избрани дни от годината, в които живите отдават респект на мъртвите, като тази година първата задушница се пада на 26 февруари, ден преди Месни заговезни, припомня novini247.com

Втората задушница, по народному наричана черешова, ще е на 11 юни 2022 година, събота.
 Третата и последна задушница за годината е Архангеловата, която назовават още мъжка. Тя е преди Архангеловден – 5 ноември 2022 година На нея почитаме всички четници, революционери, бойци, офицери и военни лекари, взели участие във въстанията и във войните, дружно с дамите четници и милосърдни сестри.

Какво се прави на задушница?

На задушница се посещават гробовете на починали близки, като за помена се подготвя „ коливо “ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и самун и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в черква или вкъщи.

Обикновено на гроба свещениците правят парастас, тъй като е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молебствия, както и четения от Евангелието и апостолски текст. Житото е знак на възкресението, тъй като по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, в случай че първо не почине.

Виното е знак на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата религия, а пламъчетата припомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът значи чистата молитва, а цветята – добродетелите на умрелия.

Ако имате починал близък човек, трябва да отидете на гроба му – прелива се вино и вода, носят се цветя, пали се свещичка за душата му и подавате храна като казвате „Вземи за Бог да прости“ на някого, познат или непознат. Той отговаря „Бог да прости“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари