Устройват тържествено кръщене на новия кораб в Русе

0
Кръстница на кораба ще бъде Карла Пайс, европейски координатор за коридор „Рейнско-Дунавски“, а името на новопостроения катамаран ще бъде „Дунав 1”
Кръстница на кораба ще бъде Карла Пайс, европейски координатор за коридор „Рейнско-Дунавски“, а името на новопостроения катамаран ще бъде „Дунав 1” Снимка: Росен Моллов / 24 часа

На 22 март, Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ ще проведе официална церемония по именуване на новопостроения кораб за хидрографски проучвания на понтон № 8 в Русе.

Кръстница на кораба ще бъде Карла Пайс, европейски координатор за коридор „Рейнско-Дунавски“, а името на новопостроения катамаран ще бъде „Дунав 1”.

Церемонията ще бъде открита от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, в присъствието на представители от Европейската комисия, заинтересовани страни от държавни институции и частния сектор, информира 24 часа.

Плавателният съд бе построен във Варна по проект „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав – фаза 2“, финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020.

Катамаранът е оборудван с мощна хидрографска апаратура и лазерна система. Той ще извършва заснемане на дъбочините в речното русло и ще създава модел на терена по протежение на брега, островите и заливите. Чрез проучванията и измерванията ще се проследяват хидроморфоложките изменения на реката и движението на седиментите, които са причина за образуването на прагови участъци. Извършването на точни анализи ще дава насоки за потенциалното изменение на корабоплавателния път в българския участък от реката.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари