АППД ще се сдобие с нов кораб

0
Катамаранът е първи нов кораб за АППД от 1979 година насам
Катамаранът е първи нов кораб за АППД от 1979 година насам

Ходът на проекта за доставка на специализиран хидрографски кораб представи на пресконференция днес директорът на АППД инж. Павлин Цонев.

Той разказа, че в резултат на изпълнението на този проект, агенцията ще направи триизмерен модел на реката и то с помощта на  новия кораб.

Катамаранът ще разполага със съвременна лазерна техника, която ще заснима не само дъното на реката, но и бреговете и инфраструктурата. По този начин ще се картографира брегът и пристанищните съоръжения, както и най-необходимото - островите, за да се актуализират картите на АППД, пише briagnews.bg.

„Тези карти ще бъдат и в електронен и в хартиен вариант, като с това ще бъдем полезни на всички, които използват реката”, каза инж. Цонев.

Във Варненската корабостроителница върви с бързи темпове строежът на новия плавателен съд. В момента са изпълнени над 40 процента от дейностите. Технологията, която се използва при строителството, е с палубата надолу. На този етап хидрографският кораб е построен  и преди два дни вече е обърнат с палубата нагоре, за да започне монтаж на вътрешната инфраструктура. 32 тона тежи само  конструкцията, надстройката и оборудването са още 31 това, като се добавят и допълнително консумативи, общото тегло на кораба ще бъде 83 тона, поясни още инж. Павлин Цонев.

Катамаранът ще е дълъг 24 метра и широк 7.20 мпроеетра. Ще може да гази плитчини до 1.20 метра, а това ще позволи да се навлиза в плитки райони, тъй като основната му дейност е да картографира речното дъно.

Катамаранът е първи нов кораб за АППД от 1979 година насам.  Началото на проекта за изграждане на плавателния съд бе дадено на 31 март. Очаква се да бъде завършен до 31 януари 2018 година. Общата стойност на проекта е малко над 6 милиона лева.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари