Новият кораб на АППД е готов

1

Катамаранът ще замени построения през 1979 година „Вит“.

Новият катамаран за хидрографски проучвания на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав вече е спуснат на вода. Корабът е бил сертифициран и изпитан от Бюро „Веритас“, съобщиха от АППД.

В следващите дни, когато условията за корабоплаване по Дунав го позволят, се очаква и доставянето му от Варна до Русе. Предстои новият флагман на АППД да бъде вписан в регистъра на корабите като "Дунав 1". Засега това е и единственият плавателен съд под български флаг, който има такава съвременна с такава апаратура за измерване, пие 24 часа.

Специализираният катамаран бе построен във варненската корабостроителница „Делфин”. Той е с тонаж 83 тона, с дължина 24 метра и широчина 7,3 метра, газене 1,30 м. Плавателният съд бе боядисан през декември и в навечерието на Нова година се правеха последните облицовки по вътрешната му част. Швартовите изпитания на кораба бяха проведени преди края на 2016, а ходовите - в първите дни на януари. Когато условията по Дунав позволят, корабът ще бъде преведен от Варна до Констанца, а след това през канала Черна вода да достигне до Дунав и в Русе.

Той е на стойност 6 млн лв и е финансиран с пари по ОП „Транспорт” 2007-2013. Изграждането на съда закъсня заради процедури по обжалване, и сега бе финансиран с пари от програмния период 2014-2020 г. Новият съд трябва да замени хидрографсския кораб на АППДВит”, който е строен в далечната вече 1979 г.

Специализираната техника на плавателния съд позволява да се „сканира“ речното дъно в детайли, да се проследяват измененията му и да се прогнозират критичните участъци, да се оценява състоянието на бреговете и островите, на хидротехническите съоръжения, да се осигури по-добра навигация, а вследствие на това и безопасно корабоплаване. Той ще извършва хидрографски изследвания по Дунав, като ще разполага със специална лазерна система за заснемане конфигурацията на бреговете и със съвременно геодезично оборудване. Екипажът на кораба ще се състои от 6 души, от които трима ще работят със специализираното оборудване.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари