Установиха групата програмисти, които насочват руските ракети в Украйна

2
Системите за насочване на ракетите не използват GPS и изискват сложно програмиране
Системите за насочване на ракетите не използват GPS и изискват сложно програмиране Снимка: ЕПА / БГНЕС

Системите за насочване на ракетите не използват GPS и изискват сложно програмиране

Почти 6-месечно разследване на Bellingcat достигна до програмистите, които насочват руските ракети в Украйна. Системите не използват GPS, защото по време на война сигналите могат да бъдат променени или заглушени и затова се изисква сложно програмиране на целия маршрут въз основа на визуално разпознаване.

За БНР Христо Грозев - изпълнителен директор на базираната в Нидерландия платформа и водещ разследващ по темата „Русия“ в Bellingcat сподели, че програмистите, засега 33-ма, са млади хора - мъже и жени, които освен гражданско образование като програмисти имат и допълнително военно образование - програмисти на ракетни системи. Звеното им е толкова засекретено, че дори военните експерти, с които от Bellingcat са общували в началото на войната, не са знаели къде то и кой работи там.

„Успяхме да докажем, че има директно участие при програмирането. Узнахме името на техния шеф и на неговия шеф, така че вертикалата на отговорността, по отношение на тези ракети, мислим, че в голяма степен е направен достъпна и за правораздаващите органи“.

Разследването е използвало подобни методи на това за опита за отравяне с Новичок на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

„Беше основано основно на телефонни обаждания. Колкото и да са засекретени тези руски тайни служби и военни части, те продължават да използват незащитени телефонни линии, при които ние можем, чрез доста прозрачния и корумпиран руски пазар на данни, да придобиваме метаданните на разговорите - кой кога е звънял на кой номер. За да стигнеш до такъв анализ, първо трябва дълга и скучна работа, за да разбереш чии телефонни разговори да придобиеш. Около месец и половина от разследването ни отне да разберем къде най-вероятно са учили такива специалисти, за да можем да стигнем до някакъв кратък списък на хора, чиито телефони да потърсим“.

За да знаят как работи операционна система на ракетите, програмистите трябва да са завършили едно от две училища в Русия и това е било началото на разследването, изтъкна Грозев.

„Започнахме да търсим списъци на завършили такива институции. В Русия има много, много изтекли данни за автобиографии и кандидати за работа. Сред тези автобиографии намерихме стотици хора, които са завършили тези два института и някои от тях посочват като предишно място на работа ГВЦ - главен изчислителен център на Министерство на отбраната. Започнахме да търсим с какво се занимава този център и нямаше никаква публична информация. В крайна сметка взехме телефоните разговори на някой от шефовете на това ГВЦ, при което беше шок да открием, че много от нощните им позвънявания, когато те получават обаждания по средата на нощта, са съпоставими, корелират с часовете преди някои от най-жестоките атаки по Киев и други големи градове. Оттам нататък вече бе сравнително лесно да видим кои са другите с които са общували, а и кои са тези, с които са общували другите. Стигнахме до три групи, които специализират в различни типове ракети – вода-въздух, въздух-земя и земя-земя“.

Грозев е попитал един от руските инженери колко точни всъщност са ракетите „Калибър“ и „Искандер“

„Неговият отговор беше: „Разбирате, че не мога да ви дам отговор на този въпрос“, но анализът, който можем да проведем, показва че 3 хипотези имат някаква роля. Първо, ракетите, които по тяхна спецификация трябва да се отклоняват не повече от 5 до 7 м от крайната цел, дори и руски военни експерти казват, че всъщност отклонението е средно 30-50 метра. Още повече, че оптическото разпознаване по някой път разпознава подобна сграда отгоре, която не е тази. Тогава може да е и 150 м. Имаше подобен случай на 10 октомври - беше паднала върху Педагогическия синдикат в Киев, който има купол, който много прилича на купола на парламента… На тези хора и самият подход към работата им е доста немарлив. Ние виждаме как по време на програмиране на ракетите те имат много странични обаждания, занимават със странични дейности. Шефът е нумизмат и, по време на обстрела на Киев на 10 октомври, той е онлайн и се занимава с покупки на монети. Други бяха в сайтове за запознанства… Третото и последно е, че всъщност никой не ги наказва, има и стимулиране на тези граждански жертви“.

Средната възраст на програмистите на ракети е 28 години. Най-младите 4 сред тях са на 24, а най-възрастните - около 37-38 г. Почти всички са с „нормален“ мироглед според профилите им в социалните медии.

„За мен шокът беше, че именно такива хора, а не някакви потомствени военни, закърмени с идеология от малки, могат да станат това, което са станали. За мен това е типичен пример на баналността на злото - когато тези хора, работейки в обещана им анонимност, в топли кресла, дори и в много случаи от домовете си, изцяло попадат в една масова психоза, която в тяхната група оправдава действията им изцяло. Не трябва да си затваряме очите, че цялото руско общество попада в тази масова психоза“.

Когато журналистите се свързали с програмистите, един от тях е поискал „конкретни въпроси“ за бомбардировките, но отказал да отговаря на тях „по очевидни причини“.

„Телефонните обаждания показаха, че веднага след това общуване с мен, той докладва за разговора на съответния офицер от ФСБ, който отговаря за тях. Всички други, с които се свързахме, вече бяха предупредени и бяха подготвили съответните легенди - една каза, че продава цветя, друг - че е водопроводчик….“.

Какъв е смисълът на една такава публикация, в която се разкриват имена и лица

„Това е война, в която те участват доброволно. Ако бяха на фронта, нямаше да бъдат анонимни. Това че работят от удобни кресла не променя този факт. За мен, един от ефектите от такова разкриване е, че прави много по-трудно наемането на нови такива хора, тъй като, ако те знаят че няма да бъдат анонимни, може би няма да се съгласят на тази работа, свързана с толкова кръвопролитие“.

Гроздев се надява разкритите да попаднат в санкционен списък. След разкритията е имало почти седмица пауза в бомбардировките, отчете той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    who
    От снимките на работни станции, които съм виждал, ползват WinXP с инсталиран софтуер за видеонаблюдение. Това ме навява на мисълта, че вероятно в ракетите са вградени стандартни цивилни камери за видеонаблюдение. Операторът държеше евтин китайски джойстик, който вероятно е свързан с компютъра като Game controller, за да е по-лесно управлението. С други думи, няма машинно разпознаване на образи, няма "програмисти'. Вместо тях има застряващи геймъри, които докато лети ракетата, правят леки корекции с джойстик, според това, което виждат на екрана. Ако успеят да различат една сграда от друга - успеят. Ако ли не - я детска площадка, я където там падне ракетата.
  • 0
    6
    Име 2
    Ама айде опровергайте ме де...минуси, минуси. Докажете че мнението ми не е смислено или точно и тогава драскайте минуси. От доста време когато напиша нещо тук и веднага някакви автомати минусосват. Искам опровержение на моето мнение. С аргументация поне колкото моята, както се вижда не съм прецизен, пиша по спомени. Айде сега някой "специалист", поне по спомени да ми убори мнениеот. Чакам.
  • -7
    5
    браво, браво
    за какво са ни цру, ми 5, 6, 7 и т.н. като си имаме Bellingcat ще ме скъсат от смях, особено ицето грозев, напрао кърти мифки!
  • -2
    4
    Име
    Що за тъпня? Какви програмисти бе хора? Верно резонен е въпроса на писател №2. В кой век живеем..?!? Още през 90 - те години тогавашните високоточни, тогава американски, боеприпаси, даваха отклонение 3 - 5 метра при разстояния от няколко десетки до 100 - на километра. Тогава все още не беше усъвършенствана технологията за спътниково насочване..забравих как се казваше..но как и да е. От тогава минаха 20 - ет години.... Верно сега се търси под вола теле...явно всичко друго вече изчерпано, та започват да се съчиняват глупости..В днешно време говорим за разни форми на изкуствен интелект, а при военните подобни системи, с елементи на АИ има отпреди 2000, макар и не толкова развити колкото сега...Баси простотията.
  • -5
    3
    daskal
    Сега сащниците ще ги накарат малко да попушат и да отидат на посещение на флагмана Мацква и после на концерт на Кобзон! Слава на Путлер! Скоро и той!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • до Хуилото
    Ко стана бе хуилко, що имаш толкоз минуси? Да не стане скоро ти да трябва да заминаваш, лумпен изкрейзъл.
  • Путин Хуйло
    Да, на мен ми ебаха майката, даже и мен самият ме ебаха и ми хареса страшно много. Най-хубавото беше, когато негрите от...
  • Путин Хуйло
    Я си ебавай майката, заминавай за Русия.Ай ми кажи имали ама имали поне един заминал за Русия.Да еба майката ти тъпа
  • чичомиткобрат
    Исках да напиша паразитират, само че autocorrect-а ме прецака.
  • чичомиркобрат
    И след санкциите, Китай и Русия ще просперират още повече, а америка и запафна европа ще обеднеят още повче. Много глупави са...